Islamsk Råd møter regjeringen om islamfiendtlighet

Styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge og det nye styret vil jobbe med å følge opp handlingsplanen mot muslimhat.
Foto: IRN
Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk skal i september møte regjeringen for å snakke om tiltak mot islamfiendtlighet.

Møtet er en oppfølging av et møte Muslimsk Dialognettverk hadde med statsminister Erna Solberg (H) i april om samme tema.

Statsministeren har de siste dagene sagt at hun er åpen for en egen handlingsplan mot muslimhat i kjølvannet av moskéskytingen i helgen, men regjeringen har ikke konkludert.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har stilt seg avventende og er ikke overbevist om at mann trenger nok en handlingsplan spesifikt mot muslimhat.

Til NTB sier styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge (IRN) at organisasjonen er invitert til et møte med regjeringen etter valget i september. I møtet skal de komme med innspill til en slik mulig handlingsplan, forteller han.

Ikke fornøyd med generell plan

Kunnskapsdepartementet bekrefter at de har invitert Islamsk Råd Norge til et møte 19. september med kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell
Ingolf Ropstad (KrF). Men ifølge departementet var møtet planlagt lenge før hendelsene ved al-Noor-moskeen på Skui i helgen.

Islamsk Råd Norge vil delta på møtet med tre representanter, blant dem styreleder Abridrahman Diriye.

– Vi ser resultatet av muslimhatet her til lands. Det er ikke noe å legge skjul på at muslimer har blitt mål for mange høyreekstreme, sier han til NTB.

– Bør bekjempe polarisering

Ønsket om en handlingsplan spesifikt rettet mot muslimhat, slik regjeringen tidligere har kommet med en handlingsplan mot antisemittisme, er noe muslimske organisasjoner og muslimer i Norge har ønsket lenge, ifølge IRN-styrelederen.

– Det er en tilbakemelding vi også har formidlet tidligere, som nå er aktualisert på nytt. Det er ikke sikkert at det ville kunne forhindre slike hendelser, men tanken er at alle skal kunne føle seg trygge og at alle har et ansvar for det, sier han.

Diryie sier det er for tidlig å si hva slags innspill IRN vil komme med i møte med Sanner og Ropstad.

Men han mener at myndighetene bør øke kunnskapsnivået i samfunnet, at alle politidistriktene bør registrere hatkriminalitet mot muslimer, og at myndighetene bør ha oversikt over islamofobi og muslimhat på nett og i mediene.

(©NTB)