Hver fjerde bystyrepolitiker i Oslo har annen etnisk bakgrunn

Abdullah Alsabeehg, fraksjonsleder for Ap i Oslo bystyre, blir en av tre flerkulturell fjes i den nye bystyregruppen for Oslo Ap.
Foto: Arbeiderpartiet
15 av 59 som er valgt inn i Oslo bystyre har etnisk minoritetsbakgrunn. Dette utgjør rundt 25 prosent, i en by hvor det bor 33 prosent innvandrere.

Fra Høyre:
Saida Roshni Begum
Yassine Arakia
Hassan Nawaz
Mehmet Kaan Inan

Fra Arbeiderpartiet:
Kamzy Gunaratnam
Abdullah Alsabeehg
Awais Aslam

Fra Rødt:
Sofia Rana
Siavash Mobasheri

Fra SV:
Omar Samy Gamal
Sarah Lilleberg Safavifard

Miljøpartiet De Grønne:
Lan Marie Nguyen Berg
Sabina Syed
Rauand Ismail Anwar

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger:
Danny Chaudhry

Lan mest populær

Miljøpartiet De Grønnes frontfigur i Oslo, og byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Berg fikk 17.044 personstemmer og 2.309 slengere.

– Jeg tror dette først og fremst er et tydelig signal om at Oslo-folk vil ha enda mer grønn politikk, sier hun til NTB.

– Jeg er Oslo-politiker

En av de som får fortsette i bystyret etter valget er Abdullah Alsabeehg. Han ble først valgt inn i 2011, og gjenvalgt i 2015 før han går løs på en ny periode.

Alsabeehg synes det er positivt at tre av Aps tolv bystyrerepresentanter har flerkulturell bakgrunn.

– Samtidig må vi ikke glemme at vi alle er representanter for hele byen, og at det er dette som først og fremst teller. Jeg er Oslo-politiker og politiker for Søndre Nordstrand, ikke en gruppepolitiker. Jeg har bakgrunn fra Bahrain, men representerer langt flere enn de 14 bahrainere som bor i Oslo og Norge, sier han til Utrop.

– Under valgkampen gikk du ut med video på arabisk. Er gruppeinteresser helt uten betydning?

– Her handlet det ikke om gruppeinteresser, men om å gjøre norsk politikk mer forståelig for nye velgergrupper. I kommunevalg kan også ikke-statsborgere med en viss botid i Norge stemme. Mitt formål med videoene var å nå frem til disse, slik jeg ville prøvd å nå frem til andre grupper, da med andre virkemidler.

Tilpasningsdyktighet

Alsabeehg ser for seg at valgkampvideoen på arabisk kan ha vært avgjørende i forhold til slengere og personstemmer.

– Valgkamp handler om å kunne rette seg til ulike grupper i samfunnet, og om å gjøre det politiske språk mer lettforståelig, både for norsktalende og andre språkgrupper. Her er det snakk om å være inkluderende og om å vise tilpasningsdyktighet i en mangfoldig og flerkulturell by som Oslo.