Flere av rommene hadde feil og mangler

Internasjonale studenter diskrimineres av SiO

236 internasjonale studenter ved Universitet i Oslo vurderer søksmål mot Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). De anklager SiO for å bruke dem som prøvekaniner i et prøveprosjekt, «To på rommet-ordningen», som berører kun utenlandske studenter.

– Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har ikke holdt det de lovet. Studentene vurderer nå å ta kontakt med advokat, sier Marion Istatkov, utvekslingsstudent fra Tyskland.

Prøveprosjektet «To på rommet-ordningen» omfatter bare internasjonale studenter og testes ut på Kringsjå studentby i Oslo. I utlysningen ble det lovet at studentene skulle spare penger ved å dele rom. De ble lovet to internetttilkoblinger, to stoler, to bord og to senger.

Avtalen ble ikke holdt
Sjokket var stort da noen av studentene kom til Norge og rommet deres var utstyrt med to senger, et felles skrivebord, samt en ødelagt internetttilkobling. For dette må studentene betale 2300 kroner hver, mens det samme rommet leies ut for 4000 kroner som enkeltrom til norske studenter.

Slår tilbake: Karen Contreras Liperguer (t.v) og Daniel Rolin føler seg diskriminert av SiO.

Norske studenter hadde aldri godtatt slike vilkår.

Marion Istatkov, tysk utvekslingsstudent

De internasjonale studentene er frustrerte over situasjonen de har havnet i.
Studentene ved Kringsjå studentby har signert et klagebrev til SiO. Marion Istatkov fra Tyskland er en av dem. Brevet ble sendt 16. august.

Ikke optimalt: Her er kjøkkenet studentene deler.

– Vi fikk ikke svar før etter to uker, og svaret var at SiO skal komme å befare stedet. Men foreløpig har ingen vært her, sier han og klager på et tungvint byråkrati ved klageprosess.

Føler seg diskriminert
Studentene har organisert seg i International Students’ Union of Norway (ISU) og de vurderer å ta kontakt med advokat.

– Norske studenter hadde aldri godtatt slike vilkår, sier Marion og legger til at han forstår hvorfor denne prøveordningen er forbeholdt internasjonale studenter.
 
Første visepresident Karen Contreras Lisperguer i ISU bistår studentene.

– Vi har hatt slike tilfeller før, men aldri med SiO, sier hun.

For mange studenter

I august 2009 fikk SiO store problemer med overbooking av boligplass for internasjonale studenter. Over 200 studenter stod uten bolig ved studiestart. Boligdirektør i SiO Tom Olstad forklarer den nye ordningen som et prøvetiltak for å øke kapasiteten ved studentboligene, og dermed unngå liknende situasjoner.

– Ved årets semesterstart har vi mange tusen studenter som har søkt om å leie en bolig av oss, men som vi dessverre må avvise som følge av for liten kapasitet. To på rommet-konseptet er et prøveprosjekt med formål å kunne tilby bolig til noen flere studenter enn vi normalt ville klart, sier Olstad til Universitas.

Tar selvkritikk

Daniel Rolin, visepresident for lokallaget til ISU i Oslo, bekrefter at de har vært i kontakt med en advokat.

– Det stemmer, men siden ISU ikke har midler til å finansiere advokathjelp, ser studentene etter andre muligheter for finansiering, sier han.

Fredrik Øren Refsnes, styreleder i SiO, bekrefter å ha mottatt brevet.

– Vi jobber for å få til en kompensasjon for alt som ikke er på plass, men på dette tidspunktet kan vi ikke si hva kompensasjonen blir, sier han. 

Refsnes vil ikke kommentere studentenes valg med å gå den rettslige vei.

– Vår dialog med tillitsvalgte for de internasjonale studentene i saken er det jeg må forholde meg til, og dermed vil jeg ikke kommentere ytterligere enn det.

Refsnes er ydmyk overfor de internasjonale studentenes situasjon. Han presiserer at konseptet bare er en prøveordning.

– Informasjonen vi har sendt ut har ikke vært god nok, og vi tar kritikk på at det blir rapportert om ulike feil og mangler med rommene.

– Hvorfor er denne ordningen bare forbeholdt internasjonale studenter?

– Ordningen er etablert etter samarbeid mellom SiO, UiO og studentenes organer. SiO og utdanningsinstitusjonene har boliggaranti til de internasjonale studentene. Denne prøveordningen er dermed etablert for dem med garanti, og skal som nevnt evalueres.

Kontraktbrudd

– Det ser ut som det har vært et kontraktbrudd her, sier advokat Per Oddvar Pallum ved Leieboerforeningen. Han forteller at studentene har to muligheter i en slik situasjon. Den ene er å kreve et prisavslag, den andre å anskaffe det som mangler selv og trekke det fra leien.

Fakta:

SiOs studentboliger:

  • Tilbyr i overkant av 6000 hybler, med 7500 sengeplasser.
  • Ved semesterstart i august var 43 prosent av beboerne internasjonale studenter.
  • Omtrent 1800 studenter stod i boligkø ved inngangen av forrige uke.

Kilde: SiO

Fakta:

Det er mye å hente på å være en dyktig boligforbruker. Her er noen viktige råd fra Leieboerforeningen.

* Orienter deg godt i markedet.
* Krev skriftlig leiekontrakt.
* Depositum skal settes på en særskilt konto.
* Utenom husleie er det bare lov å kreve betaling for strøm og oppvarming.
* Husleie kan kreves økt/redusert en gang årlig med endringene i konsumprisindeksen
* Gå grundig gjennom boligen før leieforhold inngås. Varsle utleier straks om feil og mangler.

Les mer på www.lbf.no