Pakistansk kjendispolitiker Imran Khan i Oslo

Flere begeistrede fans og engasjerte norsk-pakistanere deltok på sentrum scene for å vise solidaritet og for å høre på pakistans nye stemme og håp Imran Khan.
Foto: Uzma Rana
 I går kom Khan på dagsbesøk i Oslo for å samle inn penger til flomofrene i Pakistan. 
– Jeg ser flommen som en mulighet til å feie bort og avsløre korrupsjonen. Staten tjener tyvene og ikke folket, mener opposisjonspolitiker Imran Khan.

Imran Khan er en cricket-legende og en av Pakistans mest kjente politikere. Han sitter i dag i opposisjonen til den regjeringen og beskrives som det største håpet for mange i Pakistan og i utlandet. Mange kaller ham pakistanernes Obama. Khan er leder av partiet Tehreek-e-insaaf. I regi av ambisjoner.no kunne flere fans høre Imran Khan appell for flomofrene i Pakistan på Sentrum scene den 14. september.

– Jeg vil nok ikke bare gjøre endringer av typen helsereformen som Obama har gjort. Men det er nok den eneste endringen vi har sett. Jeg er optimistisk og har tro på total endring i Pakistan, sier Khan spesielt med tanke på korrupsjon og utdanning.
 
Cricket legende og poltiker kom på dagsbesøk i Oslo og holdt en apell for flomofrene i Pakistan.

Foto : Uzma Rana

Khan er først og fremst på reise i Europa for å nå ut til pakistanere i Europa og for å legge lys på flomofrenes akutte behov.

 
Scenen etter katastrofen
– Foreldre med barn i armene sine står og venter, ansiktene deres er fulle av desperasjon. De står igjen med ingenting, sjokkerte og traumatiserte, forteller Khan om flomkatastrofen.
 
Han forteller at folket trenger øyeblikkelig hjelp og at han ønsker rehabilitering av hele landsbyer rammet av katastrofen.

– Nittifem prosent av de pengene vi har samlet inn skal brukes til å gjenoppbygge infrastrukturen i landsbyene, sier Khan.

– Vi bør bevare tilknytningen og hjelpe hverandre, norskpakistanerne er priviligerte og det er deres plikt å hjelpe sine landsmenn i Pakistan, sier Khan.
 
Det internasjonale samfunnet skeptisk
– Det er synd at verden er skeptisk til å donere til Pakistan. Grunnene til det er åpenbar korrupsjon, Talibans tilstedeværelse i landet og USAs bruk av pakistanske baser. Folket i Pakistan har ikke tillit til regjeringen. Det er forståelig, men vi må hjelpe hverandre, det er bedre enn å ikke gjøre noen ting, sier Khan.
 
Khan mener de kommende månedene er spesielt kritisk og oppfordrer alle til å handle. Flommen er en langsom katastrofe og krisen blir mer tydelig med tiden.
– 21 millioner mennesker er  berørt og svært mange er hjemløse. De har mistet muligheten til å drive jordbruk, som er deres levebrød, og sitter uten tilgang til essensiell hjelp, sier han.

Khan samler inn penger til organisasjonen sin “Pukaar”, som fokuserer på å “adoptere” berørte landsbyer. Khan understreker at det er viktig med koordinert nødhjelp.

 
Organisasjonens idé er å “adoptere” landsbyer for å gjenoppbygge alt fra bunnen av. I første omgang vil Khan bruke tre måneder på å spre budskapet sitt og samle inn penger. Deretter vil han sette i gang arbeidet.
 
Misbrukt av allierte
– I tillegg til katastrofen er Pakistan involvert i krigen i Afghanistan. Det har forverret bildet utlendinger har av Pakistan.
 
Khan mener det vil oppstå en revolusjon i landet, med ulike bevegelser som går sammen og reagerer mot elendighet, urettferdig behandling og frustrasjon.
 
– Pakistans regjering lar seg kjøpe, for eksempel av CIA, Al-Qaida og så videre. Det er flere kriser på gang i Pakistan; Taliban, radikale muslimer, militærkupp og nå flomkatastrofen.
 
Khans budskap er at handling er viktig, til tross for at det er lite håp. Det er bedre å gjøre noe enn ingenting, mener han.

Vil se cricket-legende
– Imran Khan er en ny stemme i Pakistan, han er unik fordi han er utradisjonell i formen og ikke en del av de store familiene som har dominert politikken i Pakistan lenge. Vi mener det trengs et nytt system og jeg tror han kan bidra til å skape det, sier student Farooq Ansari. Han var på Sentrum Scene for å høre på Imran Khan.
Ansari forteller at skader på avlinger har gjort at bøndenes livsgrunnlag er totalt ødelagt.

– Folket i Norge kan bidra med økonomisk støtte og vise solidaritet, mener Ansari.

– Jeg er her for å høre på Imran Khans appell for flomofrene, og først og fremst fordi han er en cricket-legende, sier Saqib Rizwani.

Rizwani anser han som en ærlig mann som står på sine prinsipper. 

 
– Det virker som han har mye bra å si. Nå gleder jeg meg til å gå inn igjen og høre videre, sier Rizwani.

Bøsseinnsamling
– Jeg er i kveld ansvarlig for å delegere bøssene, Imran Khan er stifteren av hjelpeorganisasjonen Pukaar som vil bidra til å hjelpe flomofrene. Han kan ikke dra hjem tomhendt, mener Rafia Zaheer, fra ambisjoner.no
 
Zaheer mener det er viktig å prøve å sette seg inn i flomofrenes situasjon og i det hele tatt bidra med hjelp.
 
– Hvis du har resursser, så hvorfor ikke hjelpe, hver krone teller, sier hun.
 
Hun var i Pakistan da konsekvensene av flommen for alvpr begynte å merkes, og helt siden det har hun hatt et sterkt ønske om å hjelpe. Zaheer er utrolig glad for at hun nå kan bidra med hjelp til flomofrene.

Fakta:

Imran Khan Niazi (født 1952).

Pensjonert cricket-stjerne.

Han er i dag politisk aktiv for partiet Tehreek-e-insaaf (Rettferdighetsbevegelsen) et politisk parti han selv har etablert. Men jobber med hjelpearbeid og er cricket-kommentator ved siden av  sin politiske aktivitet.