Opprettet nytt innvandrerråd

Et nytt innvandreråd er opprettet i Nord- Trøndelag
Foto: Wikimedia Commons
Et nytt råd som jobber for innvandrere er opprettet i Nord-Trøndelag. Rådet skal jobbe mot kommunikasjonssvikt, klare opp misforståelser og motvirke mangel på informasjon om lover og regler, skriver Steinkjer nettavisen.
Hina Jalil
Latest posts by Hina Jalil (see all)

Leder for invandrerrådet, Daryoush Shavand Shirazi, opprinnelig fra Iran, har stor tro på konseptet.

–  Vi vil bygge en solid bro – så vi kan stå skulder til skulder, slik at vi kan bygge dette landet sammen, sier han til avisen.

Sammen med de andre medlemmene i rådet skal de hjelpe til der kommunikasjonssvikt mangel på informasjon om lover og regler og mangel på kunnskap om det norske samfunnet er et problem.

Alt er mulig

Fylkeskommunen har som mål å vise at ”Alt er mulig” i praksis. De er nå i gang med å prøve å hjelpe innvandrere i Nord-Trøndelag. Det er et enormt arbeid fylkeskommunen kan iverksette.

– Vi har masse ideer, men til å begynne med må vi gjøre det vi kan ut ifra de ressursene vi har, sier Shavand Shirazi.

Nerminka Viteskic, opprinnelig fra Bosnia-Herzegovina, er sekretær for det nye innvandrerrådet. Hun sier de skal sette inn mest ressurser der skoen trykker mest.

 – Det er sakene jobb og familiegjenforening som er mest presserende. Det tar blant annet altfor lang tid å få godkjent utdanningen fra hjemlandet. Og når man først kommer i jobb, er det viktig at man blir inkludert. Det aller viktigste, er informasjon, sier Nerminka Viteskic.

En drøm om internasjonalt senter

Rådet skal også jobbe for å få etablert et internasjonalt senter. Et senter der innvandrere og nordmenn kunne møtes. Det er viktig å ha kontakt med nordmenn, både for det sosiale og språket

– Det hadde vært en drøm. Innvandrere må snakke norsk hvis de skal få jobb, og for å bli forstått, sier Shavand Shirazi.

Sammenlignet med Oslo, er innvandrere i Nord-Trøndelag dårlig integrert i samfunnet ifølge Shirazi.

Den andre

Nord-Trøndelag er den andre fylkeskommunen i landet som oppnevner et formelt innvandrerråd. Det er kun Hedmark fylkeskommune som allerede har opprettet et slikt råd. Det var fylkestinget som vedtok å opprette Nord-Trøndelag innvandrerråd med virkning fra 1. juli 2010. Rådet skal bestå av fem personer. Rådets funksjon er å være et samarbeidsforum og rådgivende organ for fylkeskommunale, fylkesstatlige organer, organisasjoner og kommunene.