Islamsk råd: - Homofil praksis er forbudt i islam

Lever to liv

Live proud står det på armbåndet til ”Maya” (25)
Foto : Ingrid Hovda Storaas
“Maya” er muslim og lesbisk. Hvordan føles det å ikke få lov til å være den du er?
0Shares

Mange vil helst ikke vite at de finnes, de omtrent førti muslimene som spiser middag sammen på en arabisk restaurant en kjølig høstkveld i Oslo.

Her er de besøkende er nemlig homofile, og de fleste holder legningen sin skjult for omverdenen fordi de mener deres tro og legning ikke kan kombineres. Men de finnes, de homofile, lesbiske og bifile muslimene. I restaurantens garderobe henger blant annet jakkene til seks norsk-pakistanere og seks norsk-somaliere, og paraplyene til personer fra flere andre land.

Haram å være glad i jenter
“Maya”, som hun gjerne vil kalle seg, er en av gjestene. Hun er 25 år og kommer fra et land i Asia. Hun er en av bare fem jenter på kveldens middag.

Mamma vil nok ikke gå med hevet hode lenger hvis hun finner ut at jeg er lesbisk.

“Maya”

– Jeg har lenge følt at det var veldig, veldig feil å elske jenter. Det er helt haram, forbudt, i islam.

Hun tror ikke hun noen gang kommer til å fortelle familien sin at hun er lesbisk. Hun er redd de ikke lenger vil ha noe med henne å gjøre hvis de får vite noe.

– Jeg er redd for at de ikke vil ringe meg eller snakke med meg igjen hvis jeg forteller det. Hva er jeg uten familien min?

Organisasjonen Skeiv verden som har invitert til felles måltidet. De er en organisasjon for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) med minoritetsbakgrunn, og da er diskresjon viktig. Adressen har man ikke fått vite før man meldte seg på. Flere av gjestene ville aldri gått på et åpent arrangement for homofile.

Homofil imam
Samtidig finnes det muslimske lærde som mener at en homofil legning kan kombineres med muslimsk tro. Den homofile imamen Dayiee Abdullah fra Washington DC mener det er mulig å lese Koranen på en annen måte enn Islamsk råd gjør. Islamsk råd hevder på sin side at Dayiees syn på islam og homofil praksis ikke støttes av andre kvalifiserte lærde.

Skeiv verden har likevel invitert imam Abdullah til Norge for å forsøke å hjelpe mennesker som Maya til å få det bedre med seg selv. Abdullah vil vise at ikke alle mener at man havner i helvete hvis man er skeiv og muslim, slik mange tror. Underveis i middagen stiller de frammøtte imamen mange spørsmål. «Kommer jeg til helvete?», «Hvordan kan jeg akseptere meg selv når jeg vet at jeg synder?»

Det er de homofile og lesbiske muslimene selv som har vanskeligst for å tro at det går an å være skeiv og muslim, forteller Abdullah og rister på hodet.

Foto: Arkiv.

– Freedom is never for free, sier han til Skeiv Verdens gjester på klingende amerikansk, mens han holder opp en formanende pekefinger. – Dere må gi noe av dere selv for å få den friheten dere ønsker.

Den åpne
En som alltid har vært åpen om legningen sin, er Kaltham Alexander Lie. Han var den første muslimen i Norge som offentlig sto fram som homofil, og han synes det er viktig å fortelle om hvordan han har det.

– Du aner ikke hvor mye den filmen har kostet. Alle hatet meg, alle ville brenne meg, mange ville ikke hilse på meg, og mange orket ikke engang å se ansiktet mitt.

I 2008 trakk Lie seg som styremedlem i organisasjonen Skeiv verden fordi han mener de er for redde for å krenke religiøse følelser. Han vil ta et sterkere oppgjør med islam.

– Jeg mener ikke å være mot islam, men jeg synes ikke at folk skal blande seg opp i om jeg er en god muslim eller ikke. Allah vet alt uansett, og jeg orker ikke at folk skal går rundt i Oslo og leke Gud, sier han, og hamrer en knyttneve i bordet.

– Jeg ser jo på meg selv som muslim, og vil ikke at min egen religion skal brukes for å forsvare angrep mot meg.

Kaltham Alexander Lie kaller seg Norges første åpne homofile muslim. Det har ikke gitt ham et behagelig liv.
Foto : Ingrid Hovda Storaas
Synes du det har vært verdt det å stå fram?

– Ja. Hvis jeg ikke kunne levd som homofil, ville jeg ikke ha levd i det hele tatt, sier han, uten og tenke seg om. – Men jeg har sluttet å være takknemlig for at jeg lever.

Lev med stolthet
Selv om Maya ikke tror hun kommer til å leve åpent som lesbisk, har livet hennes endret seg siden hun ble med i Skeiv verden for et år siden. Hun har fått kjæreste, for eksempel, som hun møtte på gaysir.no, og det hjelper på selvfølelsen.

– Jeg er aldri redd for noe etter at vi ble sammen. Noen elsker meg, og noen er ved min side hele tiden. Maya smiler med hele ansiktet. – Jeg er veldig, veldig heldig.

For et år siden hadde ikke Maya trodd hun skulle ha det så bra i dag.

– Jeg har blitt tøffere enn jeg var før, og ikke så opptatt av hva andre mener, sier hun. Hun løfter høyre hånd opp fra fanget og viser fram et armbånd i gummi. Det er i alle regnbuens farger, og “Live Proud” (lev stolt, red. anm.) står risset inn i de grønne og blå feltene. Smykket kjøpte hun på tur med Skeiv verden i sommer.

– Det er min nye livsfilosofi, og jeg har gått med armbåndet hver dag siden jeg kjøpte det. Jeg føler meg utrolig modig når jeg går med det. Det er min lille måte å gjøre opprør på, smiler hun.