Ung norskiraner startet facebook-gruppe mot diskriminerende lover

Kriminaliserer homofile

Nava Sharifi mener sivilsamfunnets behandling er homofile i Midtøstens største problem
Foto: Ingrid Hovda Storaas
Homofili er forbudt i nesten alle land i Midtøsten. Selv om få straffeforfølges, har lovene en sterk signaleffekt, mener Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). 

Saudi-Arabia, Iran og Jemen har dødsstraff for sodomi, som betyr
“unaturlig sex”, og som i disse tilfellene omfatter menn som har sex med menn.

Andre land i regionen opererer med lange fengselsstraffer.


– Det er ikke legningen som er straffbar, men selve den seksuelle handlingen. Derfor er det vanskelig å skaffe beviser, sier Annika Wattne Rodriguez, som arbeider med internasjonale spørsmål i organisasjonen LLH.


Hun forteller at det er veldig få, om noen i det hele tatt, som dømmes
etter slike lover i Midtøsten. Det samme gjelder andre land med tilsvarende lovverk.


– Lovene har likevel negativ påvirkning ved at de gjør homofile til
kriminelle. Folk står helt uten diskrimineringsvern, sier hun.

Fordommer

Nava Sharifi er fra Iran. Han kom til Norge for fire år siden.


– Da jeg bodde i Iran, visste jeg ikke at homofile eksisterte i det hele
tatt, sier han. 
Han har laget facebook-gruppa “Jeg er imot at homofile blir drept og hengt i Midtøsten”.


Mange av vennene hans i Iran blir helt fra seg når han forsvarer homofiles rettigheter. De liker det absolutt ikke, forteller Sharifi.
 Det er uklart hvor mange homofile som faktisk blir henrettet i Iran, men Sharifi synes det viktigste er lovene; det er dem han reagerer på, fordi han mener de legitimerer diskriminering av homofile.


– Jeg vil fortelle folk at det er helt greit å være homofil eller lesbisk. Det er ikke noe valg, det er ikke noen sykdom, og det er ikke noen trend. Jeg vil at folk skal forstå det.



En annerledes homokamp

Det finnes flere organisasjoner i Midtøsten som åpent arbeider med lesbiske, homofile og transpersoner. Libanesiske Helem er en av dem. Det finnes også to organisasjoner i Palestina, Aswat og Al-qaws. Sistnevnte jobber for at mennesker skal få leve åpent som den de er, uavhengig av seksuell legning. På sine nettsider klargjør de at LHBT-personers situasjon i Palestina varierer (LHBT står for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, red.anm.). 


– Det er snakk om store kulturelle forskjeller. Her i Norge har det å kunne stå fram med sin legning vært en veldig viktig del av homokampen, mens dette ikke er et tema for de palestinske organisasjonene, forteller Rodriguez i LLH.

– Det er ikke i alle land man ser på homofili som en del av en persons identitet og en legning slik vi gjør i Norge, sier hun.