– Jeg ble behandlet som et barn av norsk helsevesen

Shahram Ariafar spøker, men det ligger en ramsalt kritikk av norsk helsevesen bak spissformuleringene.
Foto: Eva Alnes Holte
Shahram Ariafar jobbet som offiser i Irans revolusjonsgarde før han kom til Norge for 24 år siden. – Jeg vil heller kjempe mot Taliban enn mot sosialkonsulentene i Oslos bydeler, sier han i dag.

Han sier det spøkefullt og hele salen ler, men det ligger en trist historie bak spissformuleringen.

Ariafar ble invitert til seminaret Kunnskapsrik og trygg i møte med minoritetsspråklige familier for å fortelle om sitt møte som pappa med norsk helsevesenet. Vi er på Oslo universitetssykehus. Leger, sykepleiere og farmasøyter lytter alvorlig til hans historie om en alvorlig syk datter som måtte lide unødvendig lenge før hun fikk behandling.

Kolikk var tarmslyng

Pappa Ariafar har mye på hjertet og snakker i rasende fart for å holde tidsskjemaet. Han kom til Norge som kvoteflyktning for 24 år siden. 29. mars 2014 ble han far til ei lita jente. De første ukene gråt datteren 17 timer i døgnet.

– Vi ringte helsestasjonen som trodde det var kolikk. Vi snakket med legene som trodde det samme.

“Vær tålmodige, det vil gå over i løpet av noen måneder”,  sa de. Vente – med barnegråt 17 timer i døgnet!

Syv måneder senere konstaterte legene at den lille jenta hadde tarmslyng.

– Endelig fikk den lille prinsessen min hjelp! sier Ariafar.

Men det skulle bli mange sykehusinnleggelser på datteren de neste årene. Det var ikke “bare” tarmslyng som feilet henne. Foran hver innleggelse hadde Ariafar måttet trygle om at de skulle undersøke henne. Han opplevde også samhandlingen mellom de forskjellige sykehusavdelingene som dårlig.

Jeg syntes mange ganger jeg ble behandlet som et barn som ikke forstod noe.

– Dere kan bli sinte, ikke vi

– Jeg følte at jeg maste når jeg bare ville at datteren min skulle få hjelp. Dere får lov til å bli utålmodige og aggressive, men vi pårørende får beskjed om at vi ikke må bli så hissige. Når vi egentlig bare er fortvilte. Jeg syntes mange ganger jeg ble behandlet som et barn som ikke forstod noe.  Vær litt tålmodige, snakk med oss, lytt til hva vi har å si!, oppfordret Ariafar salen av helsearbeidere.

Ikke rasistiske, men dårlige holdninger

Han vil imidlertid ikke påstå at norsk helsevesen er rasistisk.

– Det finnes ikke systematisert rasisme, men mange dårlige holdninger. Du føler at de tenker at du er skikkelig dum. Integrering og rasisme er to begreper som brukes om hverandre og på kryss og tvers i Norge. Mange innvandrere takler ikke kritikk og drar rasismekortet med en gang – hvorfor det? Det er lov å kritisere! På den annen side, når er vi integrert, når er vi norske nok? Må jeg få blå øyne og fjerne tatoveringene mine?

Det finnes ikke systematisert rasisme, men mange dårlige holdninger.

Shahram Ariafar oppfordrer alle pårørende og syke til å ta kontakt med interesseforeningene for å få hjelp dersom de ikke når frem i norsk helsevesen.

– Helsevesenet kan også lære mye ved å lytte til hva interesseorganisasjonene har å fortelle, mente han.