Rød kandidat

Reza Rezaee er en engasjert Osloborger. Nå håper han å bli hovedstadens ansikt utad.
Foto: Henrik Kreilisheim
Han meldte seg ut av SV i protest mot partiets Afghanistan-politikk. Nå er Reza Rezaee ordførerkandidat for Rødt i Oslo. 

 

Det virker umiddelbart ikke særlig sannsynlig at et ytterparti som Rødt skal få ordføreren i Oslo. Men dersom partiet havner i vippeposisjon i bystyret etter høstens valg, kan alt skje. KrF har i inneværende periode varaordføreren til tross for at partiet kun har to representanter i bystyret. Det er én representant mindre enn Rødt. Som Oslos ansikt utad ville Reza Rezaee kjempe for en inkluderende og solidarisk hovedstad.

– Jeg mener Oslo bør være stolt av at mennesker fra forskjellige steder i Norge og verden har valgt å bosette seg her. Jeg vil synliggjøre at dette er positivt og en styrke for byen. Man må ikke se på kulturforskjeller som noe negativt. Men dessverre er byen delt mellom rike og fattige, sier mannen som kan bli Norges første flerkulturelle ordfører.

Flere boliger
Norskiraneren kjenner Oslo indre øst godt etter å ha jobbet og bodd på Sagene i mer enn ti år. For å redusere de økonomiske forskjellene mellom østkanten og vestkanten vil Reza Rezaee øke eiendomsskatten og bygge flere kommunale boliger.

Det må bygges flere kommunale boliger i Oslo Vest.

– Å bygge boliger er en god investering for kommunen, siden verdien på eiendom bare øker. Behovet for boliger med billigere husleie i Oslo er enormt, sier Reza.

Populær miljøarbeider
Hele kroppsspråket og fremtoningen viser at han er engasjert, sier en venn. Og det stemmer. Reza Rezaee sitter fremoverlent på stolen og gestikulerer lett med hendene når han snakker. Øynene smiler varmt. Ordførerkandidaten har et vinnende vesen. Det fikk også beboere og frivillige på Røa eldresenter erfare da Reza jobbet der på midten av 90-tallet. Skepsisen til Reza var stor blant noen av de frivillige som jobbet i kantina på eldresenteret. De mente at en etnisk nordmann burde ha fått jobben. Snart innså de imidlertid at iranere er mennesker med gleder og sorger som alle andre. Med sin høflige fremtoning tok Reza eldresenteret med storm. Han gjorde stor lykke som dansepartner for beboerne. Da den første arbeidskontrakten gikk ut, laget noen av de som hadde vært skeptiske til Reza en underskriftskampanje for at det skulle etableres en stilling for ham. Han ble også nominert til kulturprisen i bydel Røa.

– Da jeg jobbet på vestkanten, så jeg at det var problemer med rus og fattigdom der også, men det finnes få kommunale boliger. Det må bygges flere kommunale boliger i Oslo Vest, sier Reza Rezaee.

Nabokonflikt
Som bomiljøarbeider i bydel Sagene kommer erfaringen fra tiden som megler i konfliktråd godt med. Det viser seg at sosiale samlinger og nærmiljømøter forebygger nabokonflikter. Uenigheter om trappevask, barnevogner og rullatorer i oppganger må tas tak i på et tidlig tidspunkt. Hvis ikke kan de utvikle seg til etniske konflikter eller generasjonskonflikter.

Så spørs det hvor god Reza Rezaee er til å bedrive konflikthåndtering på hjemmebane. Kona Una Husveg er ikke alltid like imponert. Hun synes ektemannen er litt fysisk lat og mener han bør trene mer for å ta vare på helsa. Med to sterke damer å bryne seg på kjemper Reza i mange tilfeller en tapskamp. Datteren Donyazad på snart seks år har også lært seg kunsten å argumentere. Nylig la hun frem en kravliste om at pappa skulle gå på færre møter og gjøre mer husarbeid.

– Vi diskuterer mye hjemme og forsøker å overbevise hverandre. Donyazad har også lært mye i barnehagen, sier Reza.

Han snakker norsk med datteren. Donyazad kan lite grann persisk som hun bruker når hun snakker på telefon med bestefaren i Iran, men det begrenser seg til ”Hei” og ”Hvordan går det?”

Farvel SV
Reza ble tidlig opptatt av politikk. Han har alltid vært sosialist. Det begynte med kampen mot sjah-styret i Iran. Motstanden ble ikke noe mindre da presteskapet kom til makten. Opposisjonen han tilhørte, var inspirert og påvirket av frigjøringsbevegelser i Latin- Amerika. Reza Rezaee ble arrestert og levde senere fem år under jorda. Han flyktet fra Iran til Dubai i 1987 før han to år senere kom som politisk flyktning til Norge. Her følte han seg trygg og var ikke lenger redd for å bli arrestert og henrettet.

Internasjonal politikk har engasjert ham siden barndommen. I Norge ble SV partiet som lå hans hjerte nærmest. Da SV havnet i regjering, syntes han partiet forandret seg. Fra å være et parti som var motstander av å sende norske soldater til krigsområder gikk de nå med på å sende både kampfly og soldater til Afghanistan. I 2007 fikk Reza nok og gikk åpent ut og kritiserte partiledelsen. Det straffet seg. På landsmøtet samme år ble han vraket fra stillingen som internasjonal leder i SV. To år senere meldte han seg ut av partiet.

– Jeg prøvde å kjempe, men følte ikke jeg hadde mulighet til å endre krigslinjen i SV. Og derfor meldte jeg meg ut. Mange trodde jeg var ferdig med politikken for godt, men der tok de feil, konstaterer han.

To prinsipper
Reza er på mange måter en mann for bevegelser. Han er engasjert i både fredsbevegelsen og minoritetsbevegelser, for å nevne noe.

For ikke lenge siden feiret den engasjerte mannen 50 år med 120 gjester og stor festivitas.

To ting har han sagt at han aldri vil gjøre. Det ene er å gå på ski. Det andre er å smøre matpakke. Det gjenstår å se om et mulig ordførerverv kan komme til å rokke ved noen av disse prinsippene.

Navn: Reza Rezaee (50)

Aktuell som: Ordførerkandidat i Oslo.

Sivil status: Gift, ett barn.

Gode egenskaper: Gir meg ikke. Stoler på folk.

Dårlige egenskaper: Temperamentsfull og fysisk lat.

Tre invitert på middag: Faren min Yadollah, som jeg ikke har sett på åtte år, generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd og rådgiver Claus Jervell i Likestillings- og diskrimineringsombudet.