SV vil forby overnatting på lukket SFO

– Vi kan ikke tillate lukkede tilbud for barn og unge, men må kaste lys over hva som skjer bak lukkede dører i religiøse miljøer, sier Freddy André Øvstegård (SV).
Foto: SV
Mandag fremmer SV lovforslag om forbud mot at barn og unge kan overnatte i lukkede SFO-tilbud. Ap og Frp er enig med SV i at praksisen må forbys.

De politiske reaksjonene kommer i kjølvannet av Aftenpostens artikler om Det Islamske Kultursenter, der barn og unge overnatter i menighetslokaler i forbindelse med koranundervisning og leksehjelp.

– Vi kan ikke tillate lukkede tilbud for barn og unge, men må kaste lys over hva som skjer bak lukkede dører i religiøse miljøer, sier Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant for SV og medlem av familie- og kulturkomiteen til Stavanger Aftenblad.

I tillegg til at praksisen kan føre til segregering, mener Øvstegård manglende åpenhet er problematisk. Kultursenteret har såkalte etterskoletilbud i Drammen, Oslo, Nedre Eiker, Grenland, Moss og Stavanger.

Kort tid etter avsløringene ba Arbeiderpartiet regjeringen sette en stopper for muslimske overnattings-SFO-er. Mandag vil SV på et møte i Stortinget «be regjeringen utrede og komme tilbake til Stortinget med nødvendige lovendringer for å sikre at ulike organisasjoner – herunder særlig ulike tros- og livssynssamfunn – ikke på lovlig vis kan drive omfattende og lukkede undervisningsopplegg med overnatting over lengre tid».

Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helgheim sier SVs forslag høres ut som de er i tråd med det Frp har sagt de ønsker å få inn i den nye tros- og livssynsamfunnsloven.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm har også krevd at myndighetene undersøker Det Islamske Kultursenters overnattings-SFO. I et brev til statsrådene med ansvar for utdanning, integrering og likestilling i november ba Bjurstrøm myndighetene om å undersøke forholdene, ifølge Aftenposten.