Videregående får voksne i jobb

Voksne som avslutter yrkesfaglig videregående utdanning, har gode sjanser til å klare seg på arbeidsmarkedet
Foto: Flickr
Voksne som fullfører yrkesfag på videregående nivå, jobber og tjener mer, viser ny rapport. Videregående allmennfag som fullføres i voksen alder gir ikke samme effekt. 

Den nye rapporten er laget av analyseselskapet Proba samfunnsanalyse AS. Den viser at de som har fullført videregående opplæring som voksne, arbeider i snitt ni dager mer per år enn tilsvarende personer som ikke har samme kompetanse. For dem som har fullført et fag- eller svennebrev er effekten enda sterkere. De jobber 14 dager mer enn referansegruppen.

– Dette er en sterk effekt, sier Audun Gleinsvik. Han har vært kvalitetssikrer rapporten fra Proba som er utført på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Det betyr at regjeringens satsing på å få flere til å gjennomføre videregående opplæring er riktig, sa Kristin Halvorsen da hun fikk presentert en rapport om effekten av videregående opplæring for voksne på et seminar arrangert av Kunnskapsdepartementet fredag 17. juni. Det skriver Utdanningsnytt.

Færre fullførte
Etter innføringen av Reform 94, har tendensen til å fullføre videregående som voksne falt, viser rapporten. Den tar for seg arbeidsmarkedsdata fra 1994 til 2007. Særlig har færre voksne fullført videregående bare basert på yrkespraksis i denne perioden.

– Det å fullføre allmennfagutdanning har enten ingen effekt eller en negativ effekt. Kun å fullføre allmennfagutdanning gir ingen effekt på tilknytningen til arbeidsmarkedet. Bakgrunnen for den negative effekten av allmennfagutdanning er at de som fortsetter i høyere utdanning vil mangle tilknytning til arbeidsmarkedet i de årene de studerer, sier Audun Gleinsvik.