Vil lage informasjonsfilmer mot religionshets

Kristne konvertitter: Opplever hets på asylmottak
Foto: John Suler/Flickr
Hendelser på asylmottak de siste ukene, blant annet religionhets mot kristne konvertitter, har ført til at Utledningsdirektoratet nå vil aksjonere ved å lage informasjonsfilmer.

– Det er forskjellige prinsipper i forskjellige kulturer, og det kan hende det må skapes mer forståelse for det, sier direktør Anne Siri Rustad i region- og mottaksavdelingen i UDI. Tiltakene vil etter planen bli iverksatt neste år.

I slutten av august fikk en afghansk asylsøker ved Hå asylmottak helt kokende vann over seg. Bakgrunnen for dette var ifølge Vårt Lands nettutgave (vl.no) at han hadde konvertert fra islam til kristendom og ikke fastet under den muslimske fastetiden Ramadan. Ifølge avisen skal han ha fått kommentarer som «Hvis du ikke vender tilbake til islam, dreper vi deg», fra en muslimsk asylsøker.

Uhell
Vitner ved mottaket mener derimot at det ikke dreide seg om religiøs hets, og at mannen fikk det kokende vannet over seg ved et uhell.

UDI har tidligere laget informasjonsfilmer om homofile.

Afghaneren er blitt flyttet til et annet mottak. Fire andre konvertitter fra Afghanistan har reist fra det samme mottaket fordi de ikke føler seg trygge der, ifølge avisen Dagen.

UDI har tidligere laget informasjonsfilmer om blant annet rettigheter for homofile i Norge. Nå kan det bli aktuelt å lage film om religionsfrihet. Målet er å understreke retten til fri religionsutøvelse. Filmen kan inngå i informasjonsprogrammet for voksne asylsøkere, skriver Vårt Land.