– Vi ønsker å bidra

Et palestinsk asylsøkertelt ved siden av Kulturkirken Jakob har foreløpig fått lov å stå i fred, i motsetning til teltene som ble fjernet i dag utenfor Domkirken.
Foto: Claudio Castello
De papirløse flyktningene må få tillatelse til å jobbe i Norge, mener SV-statsråd Audun Lysbakken. Justisdepartementet mener det vil undergrave asylinstituttet.

Utenfor Jakob kirke i Oslo har et tyvetalls papirløse palestinske asylsøkere siden april bodd i en “leir” på kirkens område.
Mohamed Ganam fra Gaza sier til Morgenbladet at de fleste under teltduken er høyt utdannede mennesker som ønsker å bidra positivt i Norge. De vil jobbe, bidra i lokalsamfunnet og betale skatt.
Berømmer Trondheim-bystyret for forslaget om å gi papirløse midlertidige jobber: SVs nestleder og inkluderingsminister Audun Lysbakken.
Foto : Shanjayan Shan
– Her finner du leger, regnskapsførere, journalister, kunstnere og tannleger. Vi har fått avslag på våre asylsøknader, men vi reiser ikke hjem frivillig, sier Ganam, 27 år, som er utdannet dataingeniør fra al-Azhar-universitetet på Gazastripen.
Vil beholde dagens strenge praksis: Ifølge statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, er det ikke hensiktsmessig å gi papirløse jobb sålenge de ikke har opphold i landet.
Foto : regjeringen.no
Er det noen av dere som jobber svart?
– Nei. Ingen av oss, faktisk ikke. Men vi vet om mange papirløse som er nødt til å gjøre det for å overleve.

Modig gjort 
Forrige uke fattet bystyret i Trondheim et vedtak etter forslag fra Trondheim Arbeiderparti om at regjeringen utarbeider en ny innvandringspolitikk for de papirløse. Inkluderingsminister og SV-nestleder Audun Lysbakken berømmer initiativet. 
– Bystyret i Trondheim har gjort et modig og viktig vedtak. En del mennesker ikke forlater landet, og at mange av dem heller ikke kan forlate landet.
Oppskriften på “fri innvandring”
Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet har i Klassekampen kritisert vedtaket fra partifellene i Trondheim og omtalt vedtaket som “oppskriften på en veldig fri innvandring”.
– Skal de arbeide, må de også få en oppholdstillatelse, i hvert fall inntil videre. Og dersom vi gir dem en arbeidstillatelse, blir det i praksis ingen forskjell på om svaret på asylsøknaden blir et nei eller ja, sier han til Morgenbladet.