Farligere å være utenlandsk arbeider

Den katolske kirken i Norge har varslet om at polske arbeidstakere i bygg-, anleggs- og restaurantbransjen blir tvunget til å gå på jobb selv om de er syke med symptomer på korona.
Foto: Flickr
Det er ti ganger så stor risiko for alvorlige skader for utenlandske arbeidere, sier forbundssekretær i Fellesforbundet Steinar Krogstad.

Bemanningsbransjen vokser i de mest mest risikable yrkene. Det melder Klassekampen i dagens utgave. I alt døde 54 personer på jobben i fjor. Av de 54 var ti utlendinger. Sju av dem var østeuropeere. Det viser en rapport fra Arbeidstilsynet fra 2011, ifølge Klassekampen.

Onsdag vil fagbevegelsen protestere mot EUs vikarbyrådirektiv, som stadig flere forbund både i og utenfor LO ønsker at Norge skal si nei til. Blant forbundene der engasjementet er størst, er Fellesforbundet, som vedtok et nei til direktivet i høst. Bakgrunnen for vedtaket var ifølge Klassekampen blant annet en rapport fra De Facto som viste at de største arbeidsgiverne i byggebransjen i Osloområdet ikke lenger er de store entreprenørene, men bemanningsselskaper. 

Even Hagelien i NHO Service mener bemanningsselskapene tar ansvaret for arbeidernes helse på alvor.

– Vi driver ikke med bruk og kast. Det skal være ryddighet om dette, og det skal være trygghet, sier han til Klassekampen.