NAV i Farsund sliter

Illustrasjon: Nav i Farsund opplever svikt i fremgangsmåte for sysselsetting. Merinda Fehaye har slitt i 10 år
Foto: Flickr
Arne Tregde, leder for NAV i Farsund, erkjenner dårlige resultater med nykommere.

54,5 prosent av innvandrerne i Farsund mellom 15 og 74 år er sysselsatt. Det er en nedgang på 3,7 prosent fra året før. Til sammenligning er 61,6 prosent av innvandrerne på landsbasis i lønnet arbeid, skriver Farsunds Avis.

Merinda Feshaye fra Eritrea er langt fra den eneste innvandreren som sliter med å komme seg ut i arbeidslivet. Feshaye valgte i 2002 å søke lykken i Norge, men  datteren på snart fire ble igjen hos bestemoren.

– Jeg vil så veldig gjerne ha datteren min her hos meg, men da må jeg ha fast jobb og fast inntekt, sier alenemoren og blir blank i øynene.

Etter ti år i Norge har hun nemlig ikke lykkes med å oppnå dette. De første fem årene satt hun i mottak og håpet på å få oppholdstillatelse. Etter at oppholdstillatelsen kom i orden har 40-åringen brukt en god del tid på norskopplæring.

Krevende gruppe

Illustrasjon: De fleste arbeidsgivere gir gode tilbakemeldinger om minoritetsarbeiderne. Men de får ikke jobb.

NAV-sjefen erkjenner at innvandrere er en krevende gruppe å få ut i ordinær jobb. Mange må levere veldig bra før arbeidsgivere velger å ansette dem. 

– Vi har bosatt veldig mange ulike typer mennesker de siste årene; alt fra godt utdannede mennesker til analfabeter. Det gjør arbeidet krevende, sier Arne Tregde, leder for NAV i Farsund.

Vurderer å flytte

– Farsunds Avis har pratet med en innvandrerkvinne som har vært her i 10 år uten å få jobb. Er dette vanlig?

– Nei, det er et unntak, men vi ser at det fort kan gå noen år før de får fast jobb, sier han. 

Nå vurdere Fehaye å flytte til en annen kommune for å få jobb. 

– Hvis innvandrere bosatt i Farsund velger å flytte til en annen kommune så får de hjelp av NAV i en måned, opplyser Tregde til Farsunds Avis.