En saksbehandler avgjorde halvparten av asylklagene

Her, på UNE-bygget, skal en person ha behandlet halvparten av asylklagenesakene. UNE selv forsvarer praksisen.
Foto: Skjermdump/GoogleMaps
Halvparten av dem som klagde på avslag på asylsøknad i fjor, fikk saken avgjort av bare én person. – Uforsvarlig, mener asyladvokat.

I Utlendingsnemndas (UNE) statistikk for 2012 framgår det at 50 prosent av sakene ble avgjort av en nemndleder, 40 prosent av sekretariatet og 7 prosent i nemndmøte, skriver Bergens Tidende.

– At én person skal avgjøre skjebnen til de fleste asylsøkere alene på sitt kontor, sier asyladvokat Kristine Aarre Hånes til Bergens Tidende.

– Statistikken er skremmende. Langt flere asylsøkere bør få sjanse til å møte for nemnda, for å sikre en mer forsvarlig behandling av sakene, legger hun til

Føler regelverket
UNE mener praksisen er forsvarlig.

– Ingen saker i Utlendingsnemnda behandles av én person. Det er en del saker som avgjøres, ikke behandles, av nemndleder etter forberedelse av sekretariatet, sier informasjonssjef Bjørn Lyster i UNE til NTB.

Han forteller også at UNEs praksis for valg av avgjørelsesform har vært gjennomgått flere ganger av eksterne eksperter på oppdrag fra departementet.

– Hver gang har disse uavhengige gjennomgangene konkludert med at UNEs praksis for valg av avgjørelsesform er forsvarlig, og følger regelverket, sier informasjonssjefen.