Vil ha kjøreregler for trosfrihet

Tøffe krav: styret i Drammen Taxi strammer inn på språkkunnskap og serviceevne etter en lengre tids klagebølge. Sjåfører som ikke viser tegn til bedring kan ende opp med å miste løyvet.
Foto: Travis Modisette
Når det gjelder utøvelse av religion blir det for enkelt å si at alt eller ingenting skal være greit, sier tankesmien Skaperkraft.

31. januar var BI-professor Øystein Noreng på vei til Gardermoen i drosje for å rekke et fly til Uganda. Plutselig stoppet drosjesjåføren bilen i krabbefeltet på E6 og gikk ut for å be. Etterpå kjørte han videre til flyplassen, men Noreng mistet flyet sitt. Han fikk riktignok reise med et annet fly, men ble seks timer forsinket til Uganda, meldte VG i går.

Saken får imam Faruk Terzic i Det islamske fellesskap Bosnia og Herzegovina til å reagere med latter og vantro.

– Er det mulig? Jeg hadde ikke lest saken, men må si at jeg synes hendelsen er uakseptabel, sier han til Vårt Land.

Brutt kontrakten
Terzic mener den aktuelle drosjesjåføren har brutt den kontrakten som er mellom ham og kunden.

– Jeg mener denne saken er veldig enkel: Muslimer må få be, men ikke når det går ut over jobben. I dette tilfellet burde ikke drosjesjåføren tatt på seg oppdrag i bønnetiden, sier imamen.

Terzics inntrykk er at mange tror islam er en svært komplisert religion.

– Islam eksisterer ikke for å gjøre livet komplisert, islam skal gjøre livet enklere.

Smidighet og grenser 
Leder Hermund Haaland i tankesmien Skaperkraft er enig med Terzic i at drosjesjåfører ikke kan avbryte kjøreturene for å be. Han mener skillet må gå ved det som er praktisk mulig.

– Jeg er opptatt av smidighet. Arbeidsgiver og ansatt må finne en løsning som passer. Jeg mener muslimske arbeidstakere skal få følge sin samvittighet og be, men det må ikke få følger for kunder, passasjerer eller pasienter, sier Haaland til Vårt Land.

 Haaland tror vi vil få flere episoder som den Øystein Noreng opplevde i tiden fremover.

– Vi blir et stadig mer mangfoldig samfunn, og det vil bli mer tro i praksis, sier han til avisen.