Hevder tvangsslakt er etnisk diskriminering

Reindyrslakting til besvær: vedtaket fra Reindriftsstyrets reduksjon i antall reindyr kan gå utover alle reineiere. Forsker Jon Mattias Åhren mener vedtaket er diskriminerende ettersom landbruket aldri ville bli utsatt for samme behandling. (NB! Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre).
Foto: Rolf Kjellström, Nordiska museet
Forsker og jurist Jon Mattias Åhren ved Universitetet i Tromsø mener landbruket aldri ville blitt straffet slik reindrifta nå opplever.

Til NRK sier han at vedtaket i Reindriftsstyret om reduksjon i reintallet i Vest-Finnmark er et brudd på folkeretten.

Åhren reagerer på er at alle må redusere like mye, uavhengig av om reineierne har en en stor eller en liten flokk. Han mener vedtaket innebærer en kollektiv avstraffelse.

– Beslutningen straffer et kollektiv for ugjerninger hos individer, og det tillater ikke folkeretten. Ikke engang folkeretten i krig, sier Åhren til NRK.

– Etnisk diskriminering
Åhren har lang erfaring med samiske- og menneskerettighetsspørsmål. Han mener hele prosessen bør stoppes, og at FN kan være siste utvei om ikke annet fører fram.

– Til slutt kan det bli aktuelt å ta saken inn til FN, påpeker han.

Forstår frustrasjonen
I kjølvannet av Reindriftsstyrtes vedtak varsles det nå søksmål mot Staten for urettferdig behandling. Nils Henrik Sara, leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund, har full forståelse. 

NRL-lederen er enig i at reintallet må ned, men reagerer på måten det gjøres på.

– Dette er så urettferdig som det bare går an å bli. Jeg forstår folk og den frustrasjonen de har nå, at dem må ty til domstolene for kanskje å få en rettferdighet i disse sakene, sier Sara.