Ingen vil skrive om forsvunne Moheeb

Moheeb Alnawaty er en anerkjent journalist i Gaza. Bildet er tatt i Oslo Rådhus i 2010
Foto: Sigurd Aarvik
Den norske journalisten Moheeb Alnawaty har vært forsvunnet i Syria i to år. Lignende saker har fått bred dekning, men ikke denne. Hvorfor? spør tre journalister i et åpent brev. 

– I et hus i Hedmark sitter seks barn i alderen åtte til tjue år og mammaen deres og nekter å gi opp håpet om at Moheeb skal vende hjem. Erfaringen fra lignende saker er at offentlig oppmerksomhet kan spille avgjørende rolle for å få løslatt politiske fanger.

Det skriver Tor Øystein Vaaland, Tone Øiern og Sigurd Aarvig, som alle er frilansjournalister, i et åpent brev i Journalisten onsdag. 

Til Utrop sier Sigurd Aarvig at det er første gang han engasjerer seg i en slik sak. 

Vi mener Moheeb har krav på å få den samme oppmerksomhet og støtte som andre norske borgere.

– Vi tre ble først kjent med Moheeb som venn. Etter at han forsvant, har vi holdt kontakt med familien. 

Internasjonal støtte

Den kjente og anerkjente journalisten Moheeb Alnawaty er fra Gaza har skrevet kritisk om blant annet Hamas. Han har vært arrestert flere ganger tidligere. I januar 2011 forsvant han i Syria og har ikke gitt livstegn fra seg siden. 

Aarvig forteller at de tre journalistene som jobber for å finne ut hvor Alnawaty befinner seg, har hatt flere støttespillere i arbeidet, men at de er svært forundret over den manglende interessen for saken her i Norge.

Uforståelig taushet
Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) har støttet letingen etter Alnawaty med penger og flere andre aktører har også vært på banen. Derimot har norske medier glimret med sitt fravær. 

– Moheeb var i ferd med å få norsk statsborgerskap da han reiste, og det er nå innvilget både for ham og familien. Vi mener han har krav på å få den samme oppmerksomhet og støtte som andre norske borgere ville ha fått i en lignende situasjon, skriver de tre journalistene i et åpent brev der de kritiserer spesielt journalistlaugets fagblad Journalisten for ikke å ha frontet saken. 

De påpeker at i løpet av de siste årene har bortføringer og kidnappinger av nordmenn i utlandet alltid fått bred dekning i norske medier.

– Moheebs tilfelle ser ut til å være et unntak. Hvorfor? spør de tre.