Sudaner spionasjedømt

 
Foto: Skjermdump/GoogleMaps
En 38 år gammel sudaner er i Oslo tingrett dømt til ett år og to måneders fengsel for å ha spionert på sine egne landsmenn i Norge.

Sudaneren ble dømt etter straffelovens paragraf om flyktningspionasje, som ikke har vært benyttet siden 1973. Han må også tåle en inndragning på 108.500 kroner. Dommen var enstemmig, melder Adresseavisen.

38-åringen har i et tidsrom fra januar 2010 til 9. oktober 2012 på forskjellige steder i Norge forsøkt å samle opplysninger om sudanske flyktningers personlige forhold.

Ble telefonavlyttet
Mannen skal blant annet ha kartlagt hvem som deltok i demonstrasjoner i Norge mot sudanske myndigheter, hvem som var til stede på politiske møter, og hvem som deltok i ulike foreninger for sudanske flyktninger.

PST skal før pågripelsen av sudaneren ha avlyttet hans telefon og registrert 192 samtaler mellom ham og en ansatt ved den sudanske ambassaden i Oslo.

– Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har «søkt å samle opplysninger» om ulike forhold. Disse har han så levert til en etterretningsoffiser ved den sudanske ambassade. Han har gjort det på oppdrag for en fremmed stat, og mot betaling, heter det i dommen.