Rom-aktivist kan bli kastet ut

Politiadvokaten tapte på alle punkter: Nicolae Stoica i Folk er Folk er fri.
Foto: Folkerfolk.no
Nicolae Stoica risikerer å bli utlevert til Romania for å sone fengselsstraff på fire år og to måneder.

Forrige uke var som en berg- og dalbanetur for Nicolae Stoica (bildet). 29-åringen brøt for to måneder siden ut av Folk er folk for å starte en ny hjelpeorganisasjon kalt Romfolk. Mandag var første utgave av magasinet Romfolk på gaten.

Fredag kom sjokkbeskjeden: Borgarting lagmannsrett mener Stoica kan utleveres til Romania, skriver Aftenposten.

Kjemper mot dommen
I hjemlandet er Stoica dømt til fire år og to måneder i fengsel for bedrageri. Så sent som 17. april kom Oslo tingrett til at det ikke er grunnlag for å utlevere Stoica, fordi det er særlige grunner til å tro at dommen er feilaktig. Politiet anket kjennelsen, og har nå fått medhold i lagmannsretten.

Stoica mener rettssystemet i hjemlandet er korrupt, og sier at han blir straffet fordi han har kjemper for romfolks rettigheter lokalt. Et lydopptak som ble brukt som bevis mot Stoica, skal ha forsvunnet i løpet av rettssaken. Lagmannsretten mener at det forsvunnede lydbåndet ikke er nok til å overprøve dommen fra Romania.

– Jeg er veldig redd. Jeg er også sint fordi jeg kanskje ikke får fullført prosjektet med Romfolk og det nye bladet. Hvis jeg blir utlevert, håper jeg at noen andre fortsetter arbeidet jeg har startet.