Fortsatt kjølig forhold tre år etter

Kinas ambassadør var under årets Kinesiske kulturdager i Drammen lydhør for å snakke om kulturutveksling, men ikke om politikk eller forholdet mellom Norge og Kina i tiden etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo
Foto: buskerud.innvandrerrad.no
– Norge taper på manglende Kina-engasjement, mener Kina-ekspert til NRK.

Snart tre år etter tildeligen av fredsprisen til systemkritikeren Liu Xiaobo er det offisielle forholdet mellom Norge og Kina fremdeles anspent.

Som et ledd i en stadig tilnærming fortsetter likevel de kulturelle båndene å pleies. Sist helg var den kinesiske ambassadøren på plass under Kinesisk Kulturdag i Drammen og holdt en tale, hvor han snakket varmt om norsk kultur og den norske kulturelle arven. 

Politikk ville han imidlertid ikke snakke om.

– Nei, jeg har nok ikke ombestemt meg angående intervju. La oss heller ta et bilde, svarte han avvisende og høflig til NRKs repporter, som var på plass i Drammen.

Strategimangel
Kina-ekspert Henrik Kristoffersen mener på sin side at norske myndigheters tilnærming til Kina preges av manglende strategi.

– Vi burde ta langt mer initiativ og prøve å komme kineserne i møte. Klarer vi ikke det, så er alternativ to å i det hele tatt ha en back-up plan for hva man ønsker å gjøre videre med situasjonen, sier han til NRK

Særlig risikerer norsk næringsliv å havne i mer i bakleksa hvis det ikke gjøres noe mer for å bedre forholdet, mener han.

– Noe av det vanskeligste er at norske selskaper heller ikke selv har en langtidsstrategi for Kina-markedet. Risikoen er for stor, slik situasjonen er nå.