Ble selv bøtelagt etter å ha anmeldt svart arbeid

Lurt til svart arbeid

Shervindokt Najafpour (21) har selv fått svi økonomisk etter at hun anmeldte arbeidsgiveren for å lurt henne inn i svart arbeid
Foto: Pinar Tuncer
21 år gamle Shervindokt Najafpour jobbet for selskapskjoledesigner Fredrik Møthe, som driver butikken ”ATMOSFÄR” på Frogner. Hun jobbet med kontrakt, men fikk alltid feil utbetaling av lønn og mottok aldri lønnsslipper.
Uzma Rana, mixcity.no
Latest posts by Uzma Rana, mixcity.no (see all)

 

– Jeg ble jeg lei av å krangle om å få riktig lønn, og lønnslipper fikk jeg heller ikke. Jeg sa derfor opp stillingen min. Omtrent en måned etter at jeg hadde sluttet, fikk jeg en tekstmelding fra butikkeieren om at jeg kunne anse min lønn som svart.

Det var da jeg skjønte at jeg hadde blitt lurt, jeg var helt satt ut. Etter at jeg mottok tekstmeldingen, anmeldte jeg han. Jeg meldte fra til Skatt Øst og Kemnerkontoret om svart arbeid, forteller Shervindokt til Mixcity.no.

Shervindokt forteller at da hun anmeldte tilfellet, advarte politiet henne om at hun kunne bli bøtelagt selv.

Jeg har mistet tillit til både rettsvesenet og staten.

– Det var noe de dessverre fikk rett i. Lite visste jeg at arbeidet mitt var svart, men likevel fikk jeg en bot på 50 000 kroner fra Kemnerkontoret. Begrunnelsen på hvorfor jeg fikk boten, har jeg ikke fått. Om jeg ikke hadde anmeldt butikkeieren, så ville jeg sluppet boten, men da får jeg ikke de pengene han skylder meg, forteller hun.

Shervindokt forteller at han skylder henne 140 000 kroner i lønn. Hun er oppgitt over at han slipper unna med å svindle både staten og henne.

Borgerplikt
– Jeg trodde at jeg oppfylte min plikt som borger da jeg meldte ifra om dette, med isteden blir jeg straffet, forteller hun fortvilet.

Shervindokt trodde hun skulle få noen gode råd da hun anmeldte arbeidsgiveren som lurte henne ved å gi henne svart lønn.

Shervindokt begynte med opplæring i ”ATMOSFÄR” i desember 2011 og jobbet frem til hun sa opp i oktober 2012. Hun hadde levert skattekort og signert arbeidskontrakt.

– Unnskyldningene jeg fikk som forklaring på at jeg ikke fikk lønnsslipper og feil i lønn, var at regnskapsføreren hadde fått hjerteinfarkt, den andre var på mammaperm, og den tredje var syk, forteller Shervindokt.

Shervindokt bor med foreldrene sine og forteller at hun søker jobber, men synes det også er vanskelig å finne noe siden hun er student. Flere ganger har hun vært i kontakt med Kemnerkontoret og bedt om en begrunnelse til hvorfor hun ble bøtelagt.

– Det jeg synes er opprørende er at han driver sin virksomhet som vanlig. Kemnerkontoret og Skatt Øst bør ta ham for å ha lurt meg til svart arbeid. Det er trist at de ikke prioriterer saken min. Jeg har mistet tillit til både rettsvesenet og staten. De hadde de nok tatt meg mer seriøst om jeg var godt voksen, sier Shervindokt.

En sur lærepenge
Shervindokt har hyret en advokat og går til sak mot sin tidligere sjef. Hun forteller at saken hennes ikke stiller sterkt fordi hun mangler lønnslipper. Men hun håper at vedkommende får den straffen han fortjener og hun håper kemnerkontoret vil ta ham for å ha drevet svart virksomhet.

Skatteetatens har sine retningslinjer til taushetsplikt i forhold til media. Til tross for at Shervindokt samtykker i offentliggjøring av opplysninger om saken, kan de ikke uttale seg ifølge norsk lov.

– Generelt kan jeg si at arbeidsgiveren er ansvarlig for å foreta forskuddstrekket før lønn utbetales. Arbeidstakeren skal få en lønnslipp fra arbeidsgiveren. Lønnsslippen er bevis på at det er trukket skatt, så det er viktig å ta vare på den.

En manglende lønnsslipp kan være en antydning på at arbeidsgiveren ikke har intensjon om å fortelle om arbeidsforholdet til skattemyndighetene, forteller Dag Magnus Nilsen, kommunikasjonsrådgiver i Regiondirektørens stab ved Skatt øst.

Han forteller at om arbeidsgiver ikke betaler inn skatt som er trukket fra lønnen er dermed arbeidstaker ansvarlig for den manglende skatteinnbetalingen.

– Lønnsslippene er arbeidstakers viktigste bevis for at det er trukket skatt. Dersom arbeidstakeren ikke kan dokumentere det påståtte forskuddstrekket ved lønnsslipper eller lønns- og trekkoppgave må det bevises på en annen måte, sier Nilsen.

Krav om å få lønnslipper
Kemnerkontoret kan heller ikke uttale seg om privattsaker ifølge norsk lov, men Micxity.no har fått noen generelle svar fra Kristian Melsæter, informasjonsrådgiver 
for Oslo Kemnerkontor.

– Hva bør man gjøre om man havner i en situasjon der arbeidsgiveren ikke gir deg lønnsslipper?

– Du har krav på å få lønnsslipp etter arbeidsmiljøloven § 14-15 (5). Hvis arbeidsgiver ikke gir deg lønnsslipp, må du be om å få det straks. Får du allikevel ikke lønnsslipp må du kontakte Arbeidstilsynet for å få hjelp til hvordan du bør gå frem, forteller Melsæter.

– Hva bør man gjøre om det viser seg at du har fått “svart” betaling av din arbeidsgiver, uten å være klar over det?

– Hvis du ikke har fått lønnsslipper og heller ikke lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiveren din, er det nok sannsynlig at opplysningene om årets lønn og trukket skatt ikke er innrapportert korrekt til skattemyndighetene. Lønnen vil derfor være svart, forteller Melsæter.

Han forteller at løsningen er å selv føre opp brutto lønnsinntekt på selvangivelsen. Det skal gjøres fordi skattemyndighetene ikke har opplysninger om det er trukket skatt av lønnen din, og i utgangspunktet får en restskatt.

– Det er derfor lurt å ta kontakt med skatteoppkreveren for mer informasjon og hjelp. Skatteoppkreveren trenger dokumentasjon på brutto lønn, trukket skatt, og utbetalt netto lønn, forteller han.

– Har du noen generelle kommentarer om hva som pleier å være typiske feil hos som driver butikk på egenhånd?

– I små virksomheter (også andre bransjer enn butikk) kan det være utfordrende å sette seg inn i et omfattende regelverk, og det kan føre til at det gjøres ubevisste feil. I butikkbransjen, som i en rekke andre bransjer, finnes det virksomheter som bevisst driver «hel- eller halvsvart», og det fører til problemer for de ansatte, forteller Melsæter.

Mixcity.no har vært i kontakt med Fredrik Møthe, eieren av “ATMOSFÄR”, men han har ikke kommet med noe tilsvar eller kommentar til saken.

FAKTA: 
Hvis du har spørsmål eller ønsker mer opplysninger om arbeidsavtaler, kontakt Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet kan:
– pålegge en arbeidsgiver å utarbeide en arbeidsavtale som oppfyller lovkravene.
– veilede generelt i lovverket, men kan ikke ta stilling til lovligheten i en konkret skriftlig arbeidsavtale.