– La oss minnes ofrene

 
Foto: Flickr
Norges Kristne Råd inviterer i kveld til felleskirkelig minnestund for Lampedusa-ofrene.

– Hendelsene utenfor øya Lampedusa i Italia har berørt oss alle. Flere hundre flyktninger fra Eritrea og Somalia har omkommet i tragiske båtulykker. Norske og eritreiske kirker ønsker derfor velkommen til felleskirkelig minnestund for å minnes de døde, be for pårørende og uttrykke solidaritet, medmenneskelighet og medfølelse, skriver rådet i en pressemelding.

Minnestunden skal avholdes på den svenske Margaretakyrkan sentralt i Oslo, og skal etter planen heller fokusere på de menneskelige fremfor politiske aspektene ved hendelsen.

– Vi alle berøres av et faktum at tusenvis av mennesker de siste årene har mistet livet ved Europas grenser, i et forsøk på å finne sikkerhet og fred i vår verdensdel.

Viktig solidaritet
Antallet flyktninger som mister livet ved irregulær ankomst til Europa, EU og Schengensonen er ikke nøyaktige. Tallene fra menneskerettighetsorganisasjonen Fortress Europe viser til at i perioden 1988 til 2012 så har opptil 19.000 personer mistet livet i irregulær flukt, hvorav nesten 14.000 av disse under reiseruter gjennom Middelhavet.

Norges Kristne Råd, som representerer de fleste organiserte kristne kirkesamfunn i Norge, viser til en fellesuttalelse fra Europakongressen for kirkeorganisasjonene fra 2009 som grunnlag for markeringen.

– Som forente kirker i Europa forplikter vi oss til å minnes de som har mistet livet på deres reise for å finne et verdig liv i Europa gjennom en årlig bønnedag, heter det i uttalelsen.