Norskfødt sendes ut av landet

Vil havne her: fra trygge omgivelser i Norge til slummen i Nairobi. Her vil treåringen "Maria", norskfødt med norsk pass havne hvis hun og moren blir sendt tilbake til Kenya.
Foto: Jim Whalen
Moren til tre år gamle Maria fikk ikke medhold i retten, og sendes ut av landet med sin datter.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Sammen med sin kenyanske mor hadde hun gått til søksmål mot Utlendingnemda, UNE. Familien mente UNEs vedtak om utvisning og avslag på familiegjenforening var ugyldig.

I dommen fra Oslo tingrett har UNE fått medhold i sakens viktigste stridsspørsmål – om familien kan sendes ut eller ikke.

– Tingretten har, på samme måte som UNE, kommet til at en utvisning ikke er uforholdsmessig. Staten har med andre ord fått medhold i sitt syn på saken, sier advokat Jørgen Vangsnes hos Regjeringsadvokaten, som i saken representerer UNE til nrk.no.

Vil anke dommen
Professor i rettsvitenskap og advokatfullmektig Mads Andenæs, som representerer familien, mener det er en klar dom, der retten er enig med UNE i at Marias interesse er tatt hensyn til når de forutsetter at hun følger moren til Kenya.

– Vår sak er at Maria har rettigheter som moren ikke har, og som kenyanske og norske myndigheter ikke vil oppfylle om hun flytter til Kenya. Maria er norsk statsborger og har rett til å bo i Norge og få sine retter oppfylt her. Moren er eneste omsorgsperson, og utviser man henne så utvises Maria, sier Andenæs.

Overrasket over dommen
UNE hadde opprinnelig avslått Maria og morens søknader av den grunn at moren opprinnelig oppga feil opplysninger til utlendingsmyndigheter.

Leder Gerd Fleischer i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) er overrasket over dommen.

– Det er utrolig at den ikke tar i betraktning hvilke forhold Maria vil bo i under Kenya. I retten ble det lagt fram at moren ikke har familie eller andre som kan hjelpe henne. Det betyr at Maria vil ende opp med å bo på gata. Det er en veldig overfladisk vurdering, sier hun.