Global kampanje setter søkelys på menns helse

Gror bart for kreftsaken

Både kritikere og publikum har kastet seg over indierock-bandet Eye Emma Jedi. Nå stiller Alexander Pavelich (til venstre), bassist Drew Snyder og resten av kvintetten seg til disposisjon for kreftsaken.
Foto : Kristian Fabrizio Mendoza
Prostatakreften tok livet fra to av hans nærmeste i familien. Nå ønsker Aleksander Pavelich og resten av bandet Eye Emma Jedi å spre mest mulig informasjon om movemberkampanjen ved hjelp av musikken.
0Shares

– Både min farfar og min morfar døde av prostatakreft da jeg var liten. Så det er klart at dette har en personlig betydning. Dessuten er jeg nok veldig arvelig disponert, fastslår Aleksander Pavelich alvorlig. Han får støtte av bandkompis og bassist Drew Snyder.

Vi befinner oss på kafe Colonel Mustard på Grunerløkka for å møte to av medlemmene i indie-kvintetten Eye Emma Jedi. Bandet, som jobber med sitt debutalbum, nyter rolige dager etter en hektisk høst fylt med turnevirksomhet landet over. Nå tar de seg tid til å fronte sitt samarbeid med Movemberkampanjen.

– Vi spiller også et show i slutten av måneden på Kulturhuset som en del av Movember. Så sparer samtlige i bandet på barten fram til desember. Men vi må innrømme at ingen av oss har noe særlig bart, selv om vi nå har spart i to uker, ler norsk-amerikanske Pavelich.

Samtlige i bandet sparer på barten fram til desember.

– Men dette er noe vi gjør med glede. Når så mye som 89 prosent av pengene som samles går til forskning, så vet vi at de blir brukt til riktig formål. Da blir det enkelt å stille opp, skyter Snyder inn, mens Pavelich nikker enig.

Flerkulturell inspirasjon
Mens Snyder er født og oppvokst i Texas, er Pavelich to-kulturell med norsk mor og amerikansk far. Sistnevnte er født i USA, men flyttet til Norge da han var et år gammel.

– Hjemme vokste vi opp med to språk. Og jeg snakker både engelsk og norsk om hverandre med mine søsken og min låtskriverkollega og gitarist Andrew Murray. Han er halvt skotsk og ivoriansk, forklarer Pavelich.

– På hvilke måter har deres flerkulturelle bakgrunn påvirket musikken?

– Siden Murray og jeg har engelsk som førstespråk, føles det veldig naturlig å bruke det i sangtekstene våre. Vi er nok veldig komfortable med engelsken, smiler vokalisten.

Både Pavelich og hans låtskriverkollega tilbrakte 100 dager i en landsby i Sør-Spania for å finne inspirasjon til musikken. Resultatet ble en rekke sanger, som de både skrev og spilte inn i et lite hus i hjertet av Andalusia.

– Det var noe med kulturen der borte, og det rolige landsbylivet som ga oss masse inspirasjon til låtene våre. Det er disse låtene vi kommer til å gi ut i vårt debutalbum som slippes neste år, smiler Pavelich stolt.

– Støtt kampanjen
Det flerkulturelle bandet er stolte av det de har klart musikalsk den siste tiden. Men viktigst av alt: de håper på å kunne mobilisere flest mulig i denne kampanjen.

– Gå inn på nettsidene no.movember.com. Der kan man donere penger til kreftsaken. Det er viktig at så mange som mulig bidrar. På denne måten får vi satt dagsorden på noe som rammer mange, sier Snyder. 

FAKTA: 

Movember er en uavhengig og global veldedig organisasjon med visjon om å om å øke bevisstheten om menns helse. I november hvert år er oppfordrer Movember til uhemmet bartevekst over hele verden. Ved hjelp av barten sin samler menn inn penger og skaper bevissthet om prostata- og testikkelkreft samt psykisk helse. Movember er ikke bare for menn. Kvinnene som deltar i Movember, kalles Mo Sistas.