Nett-hetser kvinner fra utlandet

 
Foto : flickr.com
Spaltist Thorgeir Kolshus har det siste året diskutert med over 100 nettdebattanter. Han mener nordmenn bosatt i utlandet bidrar til en hardere nettdebatt.
0Shares

– Nettdebatten er en helt annen verden. Jeg tåler å bli skjelt ut, men dette gikk over alle støvleskaft, sier Thorgeir Kolshus, førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo til Vårt Land. 

Kolshus har de siste årene vært spaltist i Dagens Næringsliv. For et år siden gikk han over til å skrive for Aftenposten. Det betød at innleggene hans også skulle publiseres på nett.

– Jeg valgte å gå inn i nettdebatten for å forsøke å forstå nettdebattantene bedre. Jeg var rett og slett nysgjerrig på hvordan verden så ut fra deres ståsted. Hva fikk dem til å mene så sterkt og så mye?

Nett-troll fra Brasil
Mens han brukte tid på å svare hvert innlegg, fikk antropologen og forskeren ideen om at han kunne bruke erfaringene som en slags feltstudie. Nå jobber han med en lengre artikkel om erfaringene som nettdebattant.

Et annet element Kolshus har bitt seg merke i er at flere av de såkalte nett-trollene er bosatt utenfor Norge, gjerne i Brasil eller Thailand.

– Jeg ser ofte at idet saker blir lagt ut er det natt i Norge. Da kommenterer menn som sitter i utlandet, som gjerne har et kritisk blikk på Norge og norske kvinner.