Nordmenn minst sjåvinistiske i Skandinavia

Nordmenn i hjertet, om ikke på huden: flere flerkulturelle representanter Utrop har vært i tale med hevder det ikke finnes noe motsetning med å komme fra en annen kultur og det å gjøre norske verdier og norske væremåter til sine egne.
Foto: Fanney Antonsdottir
Hver tredje danske mener verden ville vært bedre om folk i andre land var som dem. Én av fem nordmenn og svensker mener det samme.

Rapporten fra Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) viser noen hovedtall fra en omfattende spørreundersøkelse om nasjonale symboler gjennomført i alle tre land. Tallene viser at skandinavere generelt er stolte av å være henholdsvis norske, svenske eller danske. 

Ifølge rapporten skiller Danmark seg likevel ut med å være litt mer skeptiske enn sine nordiske naboer når det gjelder spørsmål som omhandler innvandreres bidrag til økonomi og arbeidsliv.

Nordmenn minst sjåvinistiske
Ut fra en sjåvinisme-indeks i undersøkelsen, basert på hvor enig de spurte sier seg i typisk sjåvinistiske påstander som «folk bør støtte landet sitt, selv om det handler galt», kommer Norge kanskje litt overraskende ut som det minst sjåvinistiske landet i Skandinavia.

Forskerne er overrasket over at Sverige kom høyere på sjåvinismeskalaen enn Norge. Men de påpeker at forskjellene mellom landene ikke er store.

– Knapt noe land i verden har så sterkt forhold til nasjonaldagen som nordmenn, mener Olaf Aagedal, forsker ved KIFO.

I Norge er det også flere som mener at innvandrere er bra for økonomien. Få mener de tar arbeid fra dem som er født her i landet, viser denne undersøkelsen.

– Å knytte disse til forskjeller i holdninger til ulikhetene i arbeidsmarked og arbeidsledighet i de skandinaviske landene er naturlig, skriver forskerne Pål Ketil Botvar og Olaf Aagedal ved KIFO.