KrF-politiker med utspørring av Horne om asylbarn

 
Foto: stortinget.no
Skriftlig spørsmål fra Geir S. Toskedal (bildet) til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren.
I 2011 ble det satt ned en arbeidsgruppe som skulle følge opp tiltak 25 i Handlingsplan mot menneskehandel (2011-2014), som omhandler forebygging og oppklaring av barn som forsvinner fra omsorgssenter eller asylmottak.
Hva har denne gruppen kommet frem til og er det iverksatt tiltak for å forebygge og oppklare forsvinninger som en konsekvens av dette arbeidet?
 
Begrunnelse
I 2013 kom det 1070 enslige mindreårige asylsøkere. Samme året forsvant 93 fra mottaket eller omsorgssenteret de bodde på. Per nå er det 275 barn som har status som savnet. Denne gruppen er spesielt sårbar for å bli offer for menneskehandel.

Tiltak 25 i handlingsplanen mot menneskehandel (2011-2014) sier at man skal “fortsette innsatsen for å forebygge og oppklare at barn forsvinner fra omsorgssenter eller asylmottak”. 

I statusrapporten som kom i 2012 ble det nevnt konkrete tiltak som at samtlige omsorgssentre har utarbeidet interne rutiner for hvordan håndtere forsvinninger, og et rundskriv som tar for seg barnevernets ansvar for blant annet enslige mindreårige asylsøkere på mottak. Det ble også rapportert at i 2011 ble det satt ned en ny arbeidsgruppe med representanter fra Barne- og likestillings- og Justis- og beredskapsdepartementet (ledet av BLD) som skulle følge opp tiltak 25 videre. Gruppen hadde per april 2012 hatt møter med mottak, barnevernet, politiet og UDI for å kartlegge og vurdere gjeldene rutiner, utfordringer og erfaringer for å forebygge og oppklare evt forsvinninger.

Etter denne statusrapporten kan vi ikke finne noen rapporter eller liknende for hva gruppen kom fram til eller hvilke tiltak som er satt i gang som en konsekvens av arbeidet.

 
Svaret fra Solveig Horne er ennå ikke tilgjengelig.

(kilde: stortinget.no).