NHO-direktør: – Sats på tilflytting

 
Foto: Moment studio
30 år siden er det sist så få mennesker i Gudbrandsdalen ble født som i 2013. – Satser vi ikke på innflytterne nå, kan sistemann slukke lyset, sier Christl Kvam, leder i NHO Innlandet.

I Gudbrandsdalen i 1993 ble født 815 barn, deretter sank det til 705 barn i 2003, før antall fødte i 2013 sank ytterligere til totalt 603 fødte, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– Vi har en gigantisk utfordring i Innlandet: demografi, heter den. Vi er ikke nok folk og vi føder ikke nok barn. Det sitter nesten 6000 flyktninger med godkjent oppholdstillatelse i mottak i Norge i dag. Innlandet og Gudbrandsdalen burde være de første til å rekke opp hånda og si som Marte Svennerud: Ittno’ knussel, vi tek dom alle 6000! Hvis ikke vi gjør alvor av å satse på innflyttere nå, så kan sistemann slukke lyset, sier Kvam (bildet) til avisen.

– Kommunene må tenke nytt
Kvam får støtte fra Opplands fylkesordfører Gro Lundby som sier at i tillegg til god distriktspolitikk og opprettholdelse av distriktsmidlene, så må hver kommune gjøre noe selv.

– Her dreier det seg om integrering og rekruttering. Vi kan ikke bare tenke fødselsoverskudd blant våre egne, men ta godt vare på nye innbyggere, sier Lundby.

– Utlendingene er i veldig stor grad gründere som skaper sin egen arbeidsplass. Vi må se mulighetene som ligger i våre tilflyttere, legger hun til.