Hjem Nyheter Nytt Kastes ut av Norge

Kastes ut av Norge

Forsvinner: Noen av asylsøkerne i Lister-regionen reiser til andre steder i landet eller til andre land for å finne lykken
Adam og familien har bodd i Norge i fire år. Nå har familien fått endelig avslag på asylsøknaden, men for Adam kan det bety døden. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Adam (9) har bodd i Norge nesten like lenge som i hjemlandet. Familien fikk avslag på søknad om opphold i 2012. Norske myndigheter har bestemt at familien skal tilbake til den selvstyrte republikken Ingusjetia i Russland.

Familiens advokat, Olga Halvorsen, er opprørt over at familien må ut.

– Alt tilsier at familien burde fått opphold. Kravene for å få innvilget tillatelse skal være oppfylt i denne saken, sier Halvorsen til Vårt Land.

To ganger har saken blitt anket og behandlet. Nå skal saken i Lagmannsretten i desember. Advokaten mener saken er så spesiell at hun vil ta den til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, dersom de taper enda en gang.

– Etisk kjempedilemma
Legene som behandler Adam mener at situasjonen er uholdbar.

– Adams kritiske tilstand setter oss som leger i et etisk kjempedilemma. På den ene ­siden har vi en plikt til å hjelpe­ – og full mulighet til å behandle­ ham. På den andre siden får vi ikke lov til å operere ham nå, på grunn av hans uavklarte asyl­søkerstatus, sier Rolf Riise,­ ryggkirurg ved Oslo Universitetssykehus.

Får ikke operasjon i hjemlandet
Sendes Adam til Russland, får han hverken operasjon eller nødvendig oppfølging. Rygginngrepet forutsetter oppfølging med to årlige operasjoner fram til ryggraden er ferdig utvokst i 12 til 14-årsalder. I tillegg vil han trenge oppfølging av slangen han har i hodet på grunn av sitt vannhode.

Sammen med kollegaer­ har Riise vurdert Adams tilstand. Konklusjonen er at han ikke vil bli gammel i uoperert tilstand.

– Uoperert lever han nok ikke lenger enn til han er rundt 20 år – om han er heldig sier kirurgen til Vårt Land.