Åkesson buet ut utenfor Stortinget

Jimmie Åkesson og Sverigedeomkraterna skaper en sterk meningspolarisering i det svenske samfunnet, hevder statsviter.
Foto: sverigedemokraterna.se
Sverigedemokraternas kontroversielle partileder ble møtt av demonstranter som kalte ham rasist da han tidligere denne helgen holdt valgkamp i Oslo.

Åkesson (bildet) var i Norge for å sanke stemmer før det svenske valget som er 14. september, skriver VGNett.

En rekke demonstranter hadde møtt opp for å protestere og ropte taktfast “Ingen rasister i våre gater” allerede før Åkesson gikk på talerstolen.

– Jeg syntes det var respektløst og stå sånn å skrike. Jeg trodde ikke det skulle bli slik i Norge i det hele tatt, sa Åkesson til VGNett etter talen.

Organisasjonen Vepsen hadde på forhånd varslet at de ville arrangere en motdemonstrasjon.

– Partiets brudd med den nazistiske fortiden virker ikke helhjertet, fastslår nettstedet Vepsen, som inviterte antirasister til å «vende ryggen til Åkesson og hans hatprat» i forkant av valgtalen, skriver NTB.

– Ikke tilfeldig
Jonas Hinnfors, partiforsker ved Göteborgs universitet, tror ikke det er tilfeldig at Sverigedemokratene har møtt opp ved Stortinget.

– For Åkesson kan det handle om å vise hvordan deres søsterparti, Frp, har lykkes. Han kan ønske å vise frem at her er de ikke bare tatt inn i varmen, de ansees som ansvarlige, de sitter i regjering. Åkesson vil fjerne seg fra rasiststempeletog inn i den politiske varmen, forteller Hinnfors til VGNett.