Spiser julemarsipan mot fordommer

 
Foto: Antirasistisk Senter
Ansatte i Antirasistisk senter utmerker seg med seriøs galgenhumor i adventstiden.

“Vakthavende jøde og muslim gnafser i seg julegrisen”

Smilende og med julehumøret på topp har jødiske Ervin Kohn og muslimske og norsk-pakistanske Shoaib Sultan latt seg fotografere seg av en felles kollega på Antirasistisk senter. Bildet, som viser begge i det de er i ferd med å spise opp en hel marsipangris sammen, er lagt ut på begges personlige Facebook-profiler, og fått flere hundre likes.

– Ervin og jeg er gode venner og snakker om forskjellige ting. Idéen bak stuntet med å spise opp marsipangrisen er preget av litt alvor bak spøket. For det er tross alt en gris som både jøder og muslimer kan spise, forteller Sultan til utrop.no.

Tar provokasjon som bonus
Stunten gjør de for andre år på rad. Kohn og Sultan jobber nemlig begge i et felt hvor de møter sterke meningsmotstandere som tar i bruk gruppetenkning, fiendebilder og dehumanisering for å fremme sin sak.

– Gjennom denne humoren så skaper vi i en humanisering. Bak religiøs identitet, etnisk tilhørighet og andre skillelinjer er vi alle mennesker.

Er dette en bevisst måte å fronte mot ytterliggående tankegang og fordommer som finnes på begge sider av gjerdet?

– Egentlig tar jeg det som et bonus hvis noen i det hele tatt skulle bli provosert. Formålet er først og fremst å vise en humor som kan settes i et medmenneskelig lys. Hvis du ser på folk som kommenterer så er de fleste positive til stuntet, mener han.

Flest positive kommentarer
I selve kommentarfeltet under bildet var tilsvaret fra ulike Facebook-brukere for det aller meste positive og humorpregede:

“Nå ble jeg i svinaktig godt humør. Humor og dialog skal hjelpe oss gjennom all faenskap. Måtte 2015 bli et år uten krig og hat”.

“Skjønner at dere trenger både humor og karb for å hanskes med alle nett-troll og verdens sorger”.

En måte å delta i julemaset på
For nestleder i Antiraisistisk senter, Ervin Kohn, handlet fotostuntet om å finne et felles ståsted.

– For det første er Shoaib og jeg begge representater for to minoritetsgrupper i Norge. For det andre er både islam og jødedom veldig praktiserende og felleskapsorienterte religioner sammenlignet med kristendommen, som er mer privat og spirituell. Vi kjenner oss igjen i hverandres regler i alt fra hva vi skal spise, hvordan vi skal be og omskjæring av guttebarna våre.

– Vi skal jo vanligvis ikke feire jul eller spise svinekjøtt. Så det har blitt til at marsipangrisen, som vi kan spise uansett, ble et samlingspunkt for oss begge. Vi deltar i det vanlige julemaset på vår måte, legger han til.

Høyere symbolikk
Kohn fremhever også at det ligger en høyere symbolikk bak handlingen.

– Når vi to poserer og gomler oss en julemarsipangris så er det også meningen å sende et sterkt signal. Vi tar tak i fordommene og jødehatet som finnes blant enkelte muslimer i Norge. Samtidig er det et signal til de jødene som er redd for muslimer om at de ikke er farlige. Jeg jobber sammen med Shoaib hver dag. Han er representativ for muslimene i Norge.