Upolerte historier fra afghanere

Politisk engasjert: Farida Ahmadi jobber for kvinnerettigheter og er også forfatter
Foto: Sibel Thorsen Kocabas
Søndag fortalte ti afghanere om opplevelser som vanligvis ikke er å lese i avisen. Om språk- og kulturforvirring, fluktreiser og sjelsettende opplevelser fra tortur, arrangerte ekteskap eller møter med Taliban.

Ti afghanere står på scenen under generalprøve på forestillingen UPOLERT- afghanske drømmer. Spenningen i salen, før hovedpersonene skulle var til å ta og føle på.

– Det var litt rart å skulle dele noe så personlig i begynnelsen. Hva vil andre afghanere tenke? Det er jo litt sånn at noen kan ønske å bruke din sårbarhet i mot deg, men jeg bryr meg egentlig ikke om hva andre tenker og blitt vant til å dele historien min, sier Mustafa Rahimi. 

Deltakerne, fra venstre: Masih Haidari, Mustafa Rahimi, Diana Elham, Hamidullah Ibrahimi, Yæhya Najafizada, produsent Liv Marie Skaare Baden, Zaki Amini, Farida Ahmadi, Jomaa Nazari, Latifa Ali og Sogra Soltani.
Foto : Sibel Thorsen Kocabas

Forestillingen handler om livshistorier og er et samarbeid mellom Fortellerfestivalen, Afghanistankommiteen og Nansen Fredssenter. Deltakerne som ikke har særlig sceneerfaring får muligheten til å dele fortellinger som har formet dem, snudd livet deres på hodet eller endret dem for alltid.

Følelsesladet 
Sogra Soltani, én av deltakerne, forteller om dagen hun skulle gifte seg. 

– Det er jo veldig personlig og mannen min ville egentlig ikke at jeg skulle fortelle om oss. For meg var det likevel viktig å fortelle om akkurat dette fordi det påvirket meg veldig. Selve bryllupsdagen og flere uker etterpå hadde jeg en “ut av meg selv”- opplevelse. Jeg begynte å stille meg spørsmål som “hvem er jeg?” og “hvorfor er jeg her?”, det var veldig spesielt, forteller hun. 

Historiene vekker følelser. Noen skaper latter og andre tårer. Kristine Haugland, instruktør for prosjektet, er fornøyd med resultatet. Videre fortalte Haugland at deltakerne er rekruttert til prosjektet gjennom Afghanistankomiteen og at flere er politisk engasjerte og har hatt et ønske om å dele sine erfaringer i Norge. 

– Dere må ikke holde igjen dersom dere føler for å vise følelser selv også. Dette er jo deres fortellinger og ikke et skuespill, sa hun til casten før de skulle ut og vise seg. 

Fakta:

  • Fortellerfestivalen er en årlig festival som viser frem både norsk og internasjonal fortellerkunst.
  • Festivalen ble opprettet i 2004 og har i de siste årene blitt holdt på Dramatikkens hus i Oslo hver vår.
  • Muntlig fortellerkunst er et bredt spekter av muntlige uttrykk som har det til felles at de formidler en historie:

Tradisjonsmateriale; eventyr, sagn og myter, norsk og internasjonal kulturarv
Eksperimentelt og sjangeroverskridende produksjoner
Spoken word som er en samlebetegnelse for slampoesi, stand up, personlige fortellinger, kortformat og dokumentariske fortellinger

Kilde: Fortellerfestivalen.no.