– For enkelt å skylde på skolepolitikken

 
Foto: Fremskrittspartiet
Fritt skolevalg har vært ødeleggende for integreringen i Sverige, mener den svenske økonomiprofessoren John Hassler. – For enkelt, mener finansminister Siv Jensen (bildet).

Hennes parti er for fritt skolevalg, og Jensen avviser analysen til lederen for Sveriges finanspolitiske råd, som hun fikk høre tirsdag under et seminar om innvandring og følger for økonomien og velferdsordningene.

– Vi har to grunnleggende problemer i Sverige som gjør integrasjonen vanskeligere. Det ene er at boligmarkedet fungerer veldig dårlig. Det andre er at utdanningssystemet har gått i knas, sier Hassler, ifølge Nettavisen.

Hassler forteller at innvandrertette områder blant annet i Stockholm hadde gode skoler, inntil regjeringen liberaliserte skolesystemet og innførte fritt skolevalg. Konsekvensen har ifølge professoren vært at ambisiøse og skoleflinke ungdommer har søkt seg vekk, og skolene i det som i dag omtales som gettoer, har forfalt.

– Handler ikke kun om fritt skolevalg
Finansministeren er enig i analysen om at boligmarkedet skaper problemer, men altså ikke skolepolitikken.

– Jeg syns det blir for enkelt å isolere de svenske innvandringsutfordringene til fritt skolevalg. Sverige har betydelige utfordringer når det gjelder segregering, gettodannelser og sammenklumping av innvandrere som ikke er i jobb og som sliter med dårlige boforhold. Når det også fører til mangelfull evne til å delta i utdanning, så akkumuler problemene seg, mener hun.