Ønsker bedre integrering og hjelp til flere

Stengte dører: Oslo Domkirke var stengt for pressen, som ikke fikk snakke med de to tamilske kvinnene som sultestreiket.
Foto: Claudio Castello
– At flyktningene blir integrert i våre lokalsamfunn på en måte som ivaretar deres verdighet, rettigheter og ressurser er svært viktig, sier Kristine Sandmæl, leder i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Rådet var samlet til møte tidligere denne måneden i Oslo, og løftet særlig frem menighetenes bidrag til god integrering av nyankomne, skriver de via en pressemelding.

Stortingsmeldingen Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk, ble lagt fram 11. mai, og behandles nå i Stortinget. Meldingen kommer i forlengelsen av regjeringens forslag til innstramminger i utlendingslovgivningen, som ble lagt frem i desember 2015. Innstramningsforslagene mottok sterk kritikk, også fra Den norske kirke.

– I møte med integreringsproblematikken innebærer dette at flyktningenes integritet og rett til ta ansvar for egne liv og valg må ivaretas. Selv om integreringsmeldingen nevner dette, har den i hovedsak en tendens til å betrakte flyktningenes ressurser ut fra arbeidslivets behov for kompetanse. Det er selvsagt viktig at alle bidrar for å ivareta den norske velferdsmodellen, men vi må sikre at også verdier som likeverd og enkeltindividets valgfrihet i utdannelse og yrkesliv også gjelder flyktningene og migrantene, sier Sandmæl.

Behov for konfliktforebygging
Lederen for Mellomkirkelig råd trekker også frem behovet for å forebygge konflikter når ulike kulturer og religioner møtes.

– Vi ønsker et fokus på at religionsdialog i tillegg til å ha stor egenverdi, er et verktøy både for å forebygge konflikter, utdype kulturforståelse, vennskap og respekt for tro-  og livssynsmangfold, sier Sandmæl.

Les også:

MKR-uttalelse om integreringsmeldingen mai 2016.pdf 

Høringsuttalelsen til regjeringens forslag til innstramminger i utlendingslovgivningen