Vanskelig søknadsprosess kunne endt med utsendelse

Strengt regelverk: Har du ikke master, er du ikke kvalifisert som prest, er beskjeden fra UDI
Etter at Kåre (92) hadde fått beskjed om å forlate Norge, fikk han kontrabeskjeden om at han fikk bli. Årsaken: Forståelse for at søknadsprosessen var vanskelig for 92-åringen. 

Fredag skrev NRK om Kåre Grunnsund (92), som hadde fått beskjed om at han måtte forlate Norge.

Han er født og oppvokst i Kroken i Drangedal, men dro på 50-tallet til Australia for å bli med på et prestisjeanleggsprosjekt. Der fant han seg kone og stiftet familie. Gjennom årene har Grunnsund med midlertidig oppholdstillatelse, vært på besøk i Drangedal flere ganger. Ifølge NRK skal han ha blitt rådet til å søke norsk statsborgerskap på nytt sist han var i landet. Dette var derimot vanskelig for en 92 år gammel mann.

Da NRK var på besøk hos Grunnsund, fikk han imidlertid beskjed fra UDI om at han får bli i Norge likevel. Årsaken var at UDI hadde forståelse for vanskelighetene han hadde med søknadsprosessen.

– Det kan ha vært vanskelig å søke på Internett, og på grunn av dårlig hørsel har det kanskje vært vanskelig å få med seg alt som har blitt sagt på telefon, sier Anne Kari Kollstrøm i UDI til NRK.

For at Grunnsund skal få bli på Kroken, må han melde seg til politiet og fylle ut riktig søknad om oppholdstillatelse for personer som er født norske. Når han har hatt den tillatelsen i to år, kan han søke om å bli norsk statsborger igjen. Kollstrøm informerer om at han har fått beskjed om hvordan han skal gjøre det, og at han vil få hjelp.