Avgjørende med innvandring til distrikter

Folketallsveksten i Sogn og Fjordane hadde aldri vært så høy som den var i 2016
Foto: Markus Trienke/Flickr
Uten innvandring til Sogn og Fjordane ville folketallet i fylket vært i nærmest fritt fall, mener seniorrådgiver. 

Siden 2. kvartal 2013, har over 6500 innavndrere kommet til Sogn og Fjordane. Dette har ført til en folketallsvekst på 1500 personer. Uten innvandring hadde folketallet i Sogn og Fjordane vært i nærmest fritt fall. Det sier seniorrådgiver ved Høgskulen på Vestlandet Gerog Arnestad til NRK.

– Fra 2000-tallet har innvandringen vært avgjørende, og den blir bare mer avgjørende for hvert år som går. Vi har hatt et rimelig stort fødselsoverskudd i fylket, men nå ser det ut til at det er i ferd med å forsvinne, sier han.

For folketallsveksten i vestlandsfylket har aldri vært så høy som den var i 2016, og det til tross for at fødselsoverskuddet var på rekordlave 77 barn.

Ikke et paradoks

De fire største partiene her til lands går til valg på å ha en restriktiv asyl- og flyktningpolitikk, og alle partiene lover vekst i folketalsutviklinga i Sogn og Fjordane, skriver NRK.

Dette ser Britt Dalsbotten, Frp sin stortingskandidat, likevel ikke på som noe paradoks.

– For å få folkevekst må vi ha attraktive arbeidsplasser. Da tiltrekker vi oss de som vil jobbe her, sier hun.

Dalsbotten mener også at det er positivt for fylket med innvandrere som lærer seg språket, kommer seg i jobb og blir bidragsytere.

– Men å opprettholde folketallet for enhver pris er ikke nødvendigvis vårt mål. Det ville vært negativt om flertallet av de som kommer blir bidragsmottakere og ikke bidragsytere, sier hun.