Arbeidslivsfadder fikk Mohammad i jobb

Mohammad jobber nå som tekniker i Defigo AS, tidligere DinDong. Bedriften lager smarte ringeklokker som kan kontrollere alt fra lås, ventilasjon, heis og alarmer.
Foto: Birgit Vartdal
– Søkere med utenlandske navn bør ligge på toppen av søkerbunken i bedrifter som har internasjonale ambisjoner. Det mener Rolf Assev, partner i StartupLab og arbeidslivsfadder for Caritas.
Birgit Vartdal, kommunikasjonsrådgiver, Caritas Norge
Latest posts by Birgit Vartdal, kommunikasjonsrådgiver, Caritas Norge (see all)

Det tok ikke lang tid før han hadde introdusert Mohammad Abdalmuhsen for sitt nettverk, før flyktningen fra Syria hadde fått jobb.

 – Rolf har betydd veldig mye for meg. Jeg har vært på besøk hos familien hans. På jobb ser jeg han hver dag, han gir meg tips. Han er snill og har lang erfaring. Han er et forbilde, sier Mohammad om arbeidslivsfadderen sin på imponerende godt norsk.

Rolf Assev er like full av lovord om han:

Mohammad Abdalmuhsen, flyktning og ansatt i Defigo AS og Rolf Assev, arbeidslivsfadder og partner i StartupLab jobber på samme sted og ser hverandre hver dag. Men prosjektdeltagerne bestemmer selv hvor ofte de vil møtes. Foto: Caritas Norge.

Foto : Birgit Vartdal

– Mohammad er rett og slett en fantastisk bra person.  Det er imponerende hva han klart å få til bare i løpet av et par år.  Han kan veldig mye, men er veldig ydmyk.  Jobben han har i StartupLab tok han på strak arm.  Han er nok overkvalifisert med god margin, men han utfører arbeidet med stolthet.  Hans bakgrunn er gass og energi, og det burde være flust med store norske selskap som kunne hatt stor glede av han i sine bedrifter, sier han.

Ville gjøre noe for flyktningene
Det er rundt åtte måneder siden Caritas introduserte dem for hverandre. Rolf husker han var på fjellet i vinterferien og snakket om flyktninger og om hvor lite de selv gjorde for dem. Samme kveld gjorde han noen søk på internett og da dukket Caritas opp med et konsept han syntes virket spennende. Noen uker senere, ble han presentert for Mohammad (28) for første gang.

– Å være arbeidslivsfadder gir meg innsikt i en verden jeg ikke kjenner og det gir meg forhåpentligvis et varig vennskap med en fantastisk person. Mohammad har møtt hele familien, noe som har gitt familien masse, mener han.

Lang og farlig reise
Olje- og kjemiingeniøren fra Deir Ezour i Syria har bak seg en lang og farlig reise over Middelhavet i liten båt til Hellas, til fots gjennom deler av Sør-Europa, via Oslo til asylmottak i Bardufoss, og tilbake til Oslo igjen hvor han nå bor.

– Bardufoss var mørkt og kaldt. Jeg var veldig sjokkert og overrasket over at dette var Norge og angret på at jeg hadde kommet. Men Oslo liker jeg godt. Her er det masse folk og masse liv og aktivitet, forteller Mohammad.

Det var NAV som tipset han om Caritas og arbeidslivsfadder-prosjektet. Prosjektet har forandret hverdagen mye for Mohammad. Bare 24 timer etter at Rolf presenterte Mohammad på intranettet hos StartupLab, hadde han fått praksisplass hos en av de tilknyttede oppstartbedriftene, Defigo AS, tidligere DinDong. Bedriften lager smarte ringeklokker som kan kontrollere alt fra lås, ventilasjon, heis og alarmer. Etter to måneder i praksis, ble han tilbudt en midlertidig stilling i selskapet.

– Jeg husker at Rolf trodde det ville bli vanskelig å finne jobb til meg med min bakgrunn fra olje og gass, men i tillegg til min jobb i et gasselskap i Syria, drev jeg telefonbutikk sammen med lillebroren min, derfor hadde jeg erfaring med teknologi, elektronikk og med kobling, sier han.

 Takknemlig, men bekymret
Denne erfaringen får han god bruk for nå.  Mohammad setter systemene sammen og overvåker at de fungerer som de skal. Men dagene i en oppstartbedrift kan være lange, dessuten går han på norskkurs hver dag. Det er vanskelig å finne nok tid til søvn og hvile. Han bekymrer seg for foreldrene og søstrene som er igjen i krigsrammede Syria og om han vil få den lange utdannelsen sin godkjent i Norge.

– Jeg vil ikke klage, jeg kom hit som flyktning og har fått muligheter. Men jeg hadde en god jobb i Syria, god økonomi og spilte fotball i eliteserien. Det er tungt å begynne på null igjen, sukker Mohammad.

Mangfold skaper innovasjon
Rolf Assev skulle ønske flere oppdaget mulighetene et mangfoldig Norge gir. Han har følgende beskjed til arbeidsgivere som mottar søknader fra flyktninger eller andre innvandrere, men som er mest fristet til å legge dem nederst i bunken:

– Mangfold er en forutsetning for innovasjon.  Søkere med utenlandske navn bør ligge på toppen av søkerbunken i bedrifter som har internasjonale ambisjoner.  Å bare ha folk fra NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og NHH (Norges Handelshøyskole) skaper lite nytenkning.  Skal selskapet tenke utenfor boksen, må en ansette folk med ulik bakgrunn.  Ulik bakgrunn skaper bedre diskusjoner og bedre diskusjoner skaper bedre resultater, mener Rolf Assev.