Kritikk av barnebok for å være “omskjæringsvennlig”

Özlem Cekic er for tiden aktuell med den kontroversielle barneboken «Ayse får en lillebror», som handler om omskjæring av gutter.
Foto: Morten Høybye Fredriksen
Denne uken blir novellen «Ayse får en lillebror» delt ut på danske barneskoler, til stor forargelse for mange som mener barneboken er propaganda. Forfatteren selv kaller det en viktig historie. 

Eks-Folketingspolitikeren Özlem Cekic som står bak barneboken som tar opp det kontroversielle temaet – nemlig omskjæring av gutter, melder den danske nyhetskanalen TV2.

Boken er allerede sikret en stor distribusjon ettersom den ble kåret til årets utgave av Læserraketten i Danmark, og skal fordeles på hele 1300 skoler sammen med annen skjønnlitteratur og opplysningsmateriale.

Novellen handler om Ayse som forsøker å overtale sine skeptiske klassekamerater til å være med på familiens feiring av lillebrorens omskjæring.

– Jeg synes, det var viktig å skrive direkte til barn, fordi stort sett alle jødiske og muslimske barn er omskårede, men det er ikke en historie om emnet, som lærerne kan ta utgangspunkt i, i deres undervisning. Men gutten, hvis tissemann ser annerledes ut enn de andres, har også bruk for, at vi snakker om det her på en ordentlig måte, skriver TV2.

Sammenligner omskjæring med dåp
En av hovedårsakene til at flere setter seg imot utgivelsen av Cekics novelle, er at hun sidestiller omskjæring av nyfødte guttebarn med den kristne dåpen.

Underveis i boken sammenligner Ayses klasseforstander at «både omskjæring og dåp er en religiøs tradisjon. Men forskjellen er, at i den ene religion får barnet vann på hode, mens i den andre skal guttene få skåret av litt av deres forhud».

Naser Khader, folketingsmedlem for de konservative, er en av de som oppfatter sammenligningen som positiv. Han gir likevel uttrykk for at konsekvensene av de to religiøse seremoniene er veldig forskjellige. 

Foto: Arkiv.
Foto : flickr.com/Mikkel Jørgensen

Etter dåpen kan man alltid bli ateist, når man blir voksen. Men etter en gutteomskæring kan du altså ikke få forhuden tilbake, den dag du blir voksen og ønsker det. Du kan ikke sette likhetstegn mellom de to.

Unyansert
For Khader er det også problematisk at novellen skal brukes til undervisningsbruk, og kaller den «unyansert».

– Hun prøver at presse frem en aksept av omskjæring, men der er forskjell på å forstå noe og så å akseptere det. Det andre synspunkt – nemlig de som har problemer med å omskjære deres guttebarn, det kommer ikke til uttrykk.

Nyhetskanalen trekker også frem spesiallege i barnesykdommer, Morten Staberg, som er en kjent kritiker av omskjæring og som refererer til Cekics fremstilling av omskjæring som et «forvrengte bilde».

– Boken er meget omskjæringsvennlig og tegner et positivt bilde av denne prosessen. Det er på grensen til propaganda. Vi må ikke behandle barn med ulik religiøs bakgrunn forskjellig. Det skal være likt for alle, opplyser TV2.

Avviser kritikken
Forfatteren avviser på sin side kritikken om at hun driver propaganda med barneboken.

– Det er ikke en hyllest til omskjæring. Jeg prøver å få alle de forskjellige synspunktene representert. Men det er ikke en Ph.d.-avhandling. Det er en barnebok, som er skrevet til barn, slik at de selv kan reflektere over det.