Doktorgrad om kaos og kontroll i Somalia

GLEDE! Mohamed har nettopp fått vite at doktoravhandlingen er godkjent. Fra venstre dr. Linnea Gelot fra Folke Bernadotte Academy, dr. Debora V. Malito, fra Xi'an Jiaotong-Liverpool University, Kina. I midten en lykkelig Mohamed Husein Gaas, og til høyre professor Trygve Berg fra NMBU og dr. Shai André Divon, leder for NMBUs internasjonale miljø- og utviklingsstudier (Noragric).
Foto: Eva Holte
I 2012 var han statsministerkandidat i Somalia. Nå har norsk-somaliske Mohamed Husein Gaas tatt doktorgrad i samfunnsvitenskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (NMBU).
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Vi møter han noen timers søvn etter at han forsvarte og fikk godkjent avhandlingen sin 1. november. Mohamed Husein Gaas smiler fra øre til øre. – Det var en stor dag i går, sier han og viser oss bilder fra disputasen og middagen etterpå.

Flyktning og forsker
For 17 år siden flyktet Mohamed fra borgerkrigen i Somalia og kom til Norge. Siden den gang har han jobbet som forsker ved en rekke forskningsinstitutter, deriblant Institutt for fredsforskning og Fafo. Noen vil gjenkjenne navnet hans fra mange artikler og debatter om politikk og samfunnsliv; sist som meddebattant i heftet The Muslim Brotherhood, Movement in the Arab Winter, utgitt på Harvard Kennedy School i 2017. 

Mohamed Husein Gaas er vår første norsk-somalier med en doktorgrad innen samfunnsvitenskap.
Foto : Eva Alnes Holte
Nyanserer bildet av somaliere
Mohamed har forsvart sin doktoravhandling ved NMBUs internasjonale miljø- og utviklingsstudier i Ås. Han har i dag doktorgrad og kan som første norsk-somalier titulere seg med PhD i samfunnsvitenskap. Ikke mange norsk-somaliere har universitetsutdanning og akkurat dét opptar Mohamed:

Staten Somalia er svak, men det er galt å si at nasjonen er uten styring.

– Mediene fokuserer ofte på negative saker om norsk-somaliere. Det er liksom bare trøbbel med somaliere og integrering. Men heldigvis stemmer det ikke, sier han, og håper hans historie kan bidra til å nyansere bildet.

Lokale lover
Avhandlingen heter Order in chaos: Understanding , governance in Somalia. Mohamed gir oss en liten smakebit av hva den handler om:

– Staten Somalia er svak, men det er galt å si at nasjonen er uten styring, sier han. – Landet blir styrt av mange lokale aktører som kniver om makten. Disse styrer etter sine egne, lokale og uformelle lover.  Stammene eller klanene kontrollerer nesten alt i sitt område, sier Mohamed. De lokale business-aktørene har kontroll på sykehusene, universitetene, samferdselen og banksystemet, det såkate hawala systemet. Men for dem uten ressurser, fungerer ikke systemet i det hele tatt – de må utholde et liv i lidelse, nød og frykt for egen sikkerhet.  

Vold og orden
– Volden og institusjonene eksisterer side om side i Somalia, forteller Mohamed.

– De lokale styresmaktene klarer ikke å hamle opp med volden. Det er en blanding av kaos og kontroll som er vanskelig å forstå for europeere. En europeisk modell for statsstyre kan fungere i Somalia, men må være basert på den lokale konteksten. 

Inn i politikken?
Nå har han doktorgrad, men vet ikke hva som venter bak neste sving – kanskje blir han bedt om å stille til et nytt statsministervalg i Somalia og kanskje vinner han denne gang. 

Jeg har ikke tenkt grundig gjennom veien videre, men til å begynne med kan jeg jobbe med å bedre forståelsen av Somalia gjennom forskning og publisering av vitenskapelige artikler. Jeg kan også jobbe på andre områder som trenger mitt utdanning og erfaring. I 2020 er det nytt statsministervalg. Dersom det byr seg nye muligheter i politikken, vil jeg vurdere det. Jeg ser et potensiale for et nærmere økonomisk samarbeid mellom Norge og Somalia, sier Mohamed Husein Gaas.