Leste jødisk bønn for muslimske terrorofre

Ervin Kohn i det han leser en jødisk bønn til ære for de muslimske ofrene for terrorangrepet i Christchurch.
Foto: Claudio Castello
FNs dag mot rasisme på torsdag var sterkt preget av terrorhandlingen på New Zealand. Nestleder i Antirasistisk senter og forstander i det jødiske trossamfunnet, Ervin Kohn, æret terrorofrene med en bønn på hebraisk.

Ett minutts stillhet ble avholdt på Grønland Torg for ofrene før man åpnet for apellene.

Jødiske Ervin Kohn fra Antirasistisk senter ba en jødisk bønn for å ære ofrene for terroren, mens han sto sammen med norsk-somaliske Marian Hussein og foran et hundretalls fremmøtte.

Gud full av barmhjertighet, gi vingene av din herlighet i fellesskapet av de hellige og de rene. 

Vi vil at våre muslimske brødre i Oslo skal føle at de ikke står alene

Han snakket også om likhetene med det som skjedde sist fredag i Christchurch, og terrorangrepene i Oslo 22. juli.

– Christchurch og Oslo er nesten like store. I Christchurch bor det 400.000 innbyggere, byen er vendt mot havet, og det er omringet av snødekte fjell. 

Sympati med muslimske ofre

Han mener det er viktig å sympatisere med ofrene, uansett tilhørighet.

– Vi i det jødiske samfunnet kjente på frykten etter synagogeskytingen i Oslo i 2006. Men vi kjente også på varmen fra fellesskapet under Fredens ring for fire år siden. Det er derfor ikke vanskelig å ha empati med våre muslimske brødre etter terroren i Christchurch. Det er ikke vanskelig å tenke seg at frykten sprer seg. Vi vil at våre muslimske brødre i Oslo skal føle at de ikke står alene.

Et flere titalls mennesker møtte opp på Grønland tog torsdag ettermiddag for å markere FN-dagen mot rasisme og hedre terrorofrene.
Foto : Claudio Castello

Viktig å stå opp mot hatet

Norsk-somaliske Marian Hussein, leder for SVs inkluderingsutvalg, og koordinator for arrangementet, sa FNs dag mot rasisme nå har mer relevans i etterkant av hendelsen på New Zealand.

– FN-konvensjonene vi markerer i dag har gitt og gir flere mennesker vern og rettigheter fra rasisme og diskriminering. Samtidig viser hatet som vi daglig motarbeider at det fører til konsekvenser og tar liv. 

Anne-May Grasaas, domprost i Oslo domkirke, sa at terroren mot moskéene skaper en uhyggelig nærhet til angrepene i Oslo og på Utøya.

Ofrenes etterlatte skal ikke bære på den fortvilelsen alene, sa Anne-May Grasaas, domprost i Oslo domkirke.
Foto : Claudio Castello

– Ofrenes etterlatte skal ikke bære på den fortvilelsen alene. Vi har et valg om å være medmennesker, om å bli kjent med hverandre på tvers av livssyn og ulikheter, sa Grasaas.