Fikk pris for fremragende forskning

Sandra M.Diaz er tildelt den internasjonale Gunnerus-prisen for sin forskning på bærekraft og biologisk mangfold.
Foto: NTNU
– Dette er virkelig en herlig overraskelse. Jeg føler meg svært beæret, sier økologiprofessor Sandra M. Díaz fra Argentina. Hun har vunnet Gunnerusprisen i bærekraft for 2019.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Gunnerusprisen i bærekraft er en internasjonal forskningspris som deles ut av det Kongelige Norske Videnskapers Selskab (DKNVS) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Medlem av FNs klimapanel

Diaz er en kjent skikkelse i sitt fagmiljø og var blant annet medlem av FNs klimapanel da dette ble tildelt Nobels fredspris i 2007. Selv har Díaz mottatt en rekke andre priser for sin forskning innenfor utvikling av teorier om og forståelse av biologisk mangfold. Hun er blant de 1 prosent mest siterte forskere innen sitt fagfelt, heter det i en pressemelding fra NTNU som skriver at Díaz tidlig pekte seg ut som vinner av prisen.

Betydning for bærekraft

– Sandra Díaz er en verdensledende forsker som har utviklet nye tverrfaglige tilnærminger. Disse har hjulpet oss til å få en langt dypere forståelse for hvordan mennesker ikke bare nyter godt av naturen, men også for hvordan menneskelig påvirkning former økologi og evolusjon i en levende verden. Forståelse og styring av disse prosessene er kjernen i bærekraftig utvikling. Professor Díaz' fremragende vitenskapelige bidrag til å utdype vår forståelse av bærekraft er og vil fortsette å være, av stor betydning, sier jurymedlem Thomas Elmquist som er professor ved Stockholm Resilience Center i pressemeldingen.

Biologisk mangfold

Sandra Díaz er professor ved Universidad Nacional de Córdoba i Argentina. Hun er spesialist på biologisk mangfold, økologi i økosystemer og planters rolle knyttet til blant annet globale miljøforandringer.  

I den senere tid har hun bidratt sterkt til en tverrfaglig tilnærming til mangfold gjennom samarbeid mellom økologer og fagfolk innenfor samfunnsfaglige disiplliner. 

Prisen deles ut under musikk- og vitenskapsfestivalen The Big Challenge i Trondheim 17. juni. Dette er tredje gang siden 2012 at prisen deles ut. I 2012 fikk den indiske biologen Kamal Bawa prisen og i 2017 gikk prisen til den svenske miljøforskeren Carl Folke. 

Prisen er på 1 million kroner og et diplom.