Forsvarer tøff linje mot ungdomskriminalitet

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr forsvarer sitt partis harde linje mot kriminelle unge.
Foto: Claudio Castello
Frp vil under sitt landsmøte til helgen foreslå skjerpet straffesone med dobbelt straff etter dansk modell. Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr forsvarer den tøffe linjen mot ungdomskriminalitet.

Straffesonen vil gjelde i særlig utsatte boligområder med høy dokumentert kriminalitetshyppighet. Trusler, hærverk (bilbrann), ran, tyveri, tagging, vold og bæring av kniv er blant handlingene som omfattes av Frp-lovforslaget.

– Faren er så stor når så mange ungdommer går rundt og bærer kniv. Vi ser også at dette er noe som forplantet seg i yngre alderslag. Faren er ikke bare stor for offeret, men også for ungdommene som kommer til å ødelegge for seg selv ved å bli drapsmenn. Her er det viktig å tenke forebyggende, både i forhold til politiinnsats, men også i forhold til straffereaksjoner, sa Kallmyr under et seminar om ungdomskriminalitet i regi av Riksadvokaten og Advokatforeningen torsdag.

Kallmyr argumenterte videre at man har en lovlig anledning til å variere med straffereaksjoner.

Faren er ikke bare stor for offeret, men også for ungdommene som kommer til å ødelegge for seg selv ved å bli drapsmenn

– I Oslo har man andre instrukser enn i flere kommuner i Akershus. Her er det også snakk om de typiske lovbruddene som går utover lokalsamfunnet.

Justispolitisk kirurgi

Panelet under debatten (f.v): Maria Karine Aasen-Svensrud, stortingsrepresentant (AP), Petter Eide, stortingsrepresentant (SV), Peter Frølich, stortingsrepresentant og justispolitisk talsperson (H) og Marijana Lozic, advokat.
Foto : Claudio Castello

Stortingsrepresentant og justispolitisk talsperson Peter Frølich (H) sier seg enig med statsråden.

– Å ha en myk tilnærming har ikke fungert overfor enkelte personer. Vi er på et sted hvor vi må se dette som hjernekirurgi. Se an på hvordan vi kan gå inn et ellers godt system, og gjøre de tilpasningene som trengs for å kunne håndtere de få med men vanskelige enkeltpersonene. Vi skal ikke snu opp ned på systemet, sa han til de fremmøtte.

Frølich synes det er interessant å diskutere ting som besøks- og oppholdsforbud for unge kriminelle. 

– Hvis det er noen som går bare rundt og skaper kvalme og faenskap i et nabolag, så få dem ut.

Et narrativ om «farlige Oslo»

Ap-politiker Maria Karine Aasen-Svensrud er på sin side skeptisk blant annet til grep som varetektsfengsling.

– Når politiet ser at man ikke har ressurser til å fange opp kriminelle barn og unge, så må dette sees som siste utvei, og som noe som egentlig er helt uakseptabelt, sa hun under seminaret. 

SVs Petter Eide mener på sin side at dette handler om et bestemt Oslo-narrativ fra de som har styrt justissektoren de siste årene.

– Enkelteksempler er blitt hentet frem, og de har dramatisert frem et narrativ om Oslo som en farlig by istedenfor å fokusere på et større bilde og tidsperspektiv. Her har vi Frps kjernenarrativ om at folk i Oslo føler seg utrygge. Dette handler om en historiefortelling, som har større innvandringskontroll og mer våpen til politiet som målsetning. Her må vi inn med nyanser, sa Eide til de fremmøtte.

Kritisk til språkbruk

Advokat Marijana Lozic sier på sin side at politikere må ta innover seg bekymringene fra ungdomsmiljøene istedenfor å avvise dem som «problemungdom».

– Ofte er det disse unge voksne som har kunnskapen om løsningene som trengs. Det er veldig lett å være politiker, styre og komme med fine forslag, men det funker ikke hvis de ikke vet hva det enkelte mennesket trenger, sa hun under seminaret.

Lozic mener også språkbruken fra politikere om kriminelle unge er problematisk.

– Vi bør begynne et sted, og bli enige om at de må omtales som normale ungdommer. Dette er ungdommene våre.