CIA varslet Norge om trusler mot asylant

Iyad el-Baghdadi er en aktivist, journalist og forfatter fra Palestina som fikk en ledende stemme mot diktatoriske regimer på sosiale medier under Den arabiske våren.
Foto: Jean-Pierre Jans
Norske myndigheter har fått beskjed fra CIA om at en saudi-arabisk aktivist med asyl i Norge står overfor potensielle trusler fra Saudi-Arabia. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Mannen det gjelder er bloggeren og forfatteren Iyad el-Baghdadi. Baghdadi er en åpen kritiker av den mektige saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Eirik Løkke, rådgiver i Civita, kjenner Baghdadi personlig. Han bekrefter overfor Nettavisen at Baghdadi skal ha fått vite av norske politimydigheter at den amerikanske etterretningstjenesten CIA varslet Norge om en potensiell trussel mot ham.

Norske politimyndigheter dukket opp på døra til Baghdadi 25. april. De tok ham med til et trygt sted. Baghdadi forteller til Nettavisen at det kom to patruljer hjem til ham – en skulle frakte ham vekk, mens den andre patruljen skkulle forsikre om at han ikke ble forfulgt. 

Baghdadi kjente den saudiarabeiske regmiekritikeren Jamal Khashoggi, som ble brutalt drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i fjor høst. 

Les mer om Iyad el-Baghdadi og trusselen mot ham (The Guardian)