Jobbsøkere diskrimineres mer i Sverige enn i Norge

Hvilke prosesser er det som fører til at personer med ulik etnisk bakgrunn ansettes ved ulike arbeidsplasser? Dette skal forskes på gjennom FirmStrat-prosjektet (illustrasjonsbilde).
Foto: Jessica Watkins
Ikke-hvite jobbsøkere blir sjeldnere innkalt til jobbintervju i Sverige og Frankrike enn i Norge og USA. Dette viser en ny studie som blant annet forsker i Institutt for samfunnsforskning (ISF) Arnfinn H. Midtbøen står bak. 

en ny artikkel i tidsskriftet Sociological Science kartlegger og sammenligner ISF-forsker Arnfinn H. Midtbøen, sammen med kolleger fra universiteter i USA, Storbritannia og Nederland, diskriminering i ansettelsesprosesser i ni land i Europa og Nord-Amerika, melder samfunnsforskning.no.

Forskerne har analysert til sammen 97 ulike felteksperimenter som bygger på mer enn 200 000 innsendte jobbsøknader i Belgia, Canada, Frankrike, Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige, Tyskland og USA.

Ikke-hvite søkere klart lavere sannsynlighet for å bli innkalt til jobbintervjuer enn innfødte hvite søkere med lignende kvalifikasjoner, sier ISF-forsker Arnfinn H. Midtbøen.
Foto : Pressefoto ISF

– I alle de ni landene vi undersøker, har ikke-hvite søkere klart lavere sannsynlighet for å bli innkalt til jobbintervjuer enn innfødte hvite søkere med lignende kvalifikasjoner. Om søkerne har bakgrunn fra Afrika, Midtøsten eller Asia har ikke så mye å si, ei heller om det er snakk om innvandrere eller etterkommere av innvandrere, eller hva slags type jobber det er søkt om. Men det er betydelige forskjeller mellom de ulike landene når det gjelder omfanget av diskriminering, sier Midtbøen til samfunnsforskning.no.

Sverige og Frankrike dårligst

Ifølge studiet er det særlig to land som skiller seg ut med negativ statistikk.

– I Sverige og Frankrike mottar hvite jobbsøkere 65 til 100 prosent flere invitasjoner til jobbintervju enn ikke-hvite minoriteter med samme kvalifikasjoner. I Tyskland, USA og Norge er tallene betydelig lavere, her mottar hvite søkere 20 til 40 prosent flere invitasjoner til intervju, sier Midtbøen til samfunnsforskning.no. 

Les hele saken her