— Jeg er takknemlig for både couscous og pinnekjøtt

MAROKKANSKE RØTTER: Benyoub står under et marokkansk argantre i en av videoene til hans nye EP.
Foto: Armand Nasiri
Rapkometen Jonas Benyoub forteller Utrop om budskapet bak hans nye EP «Takket være livet».

Det er ikke blomster, men geiter som pryder argantreet Benyoub står under i videoen til den såre, men deilige låta «Ma vie», som er første låt i hans nye utgivelse «Takket være livet».

Geiter som klatrer opp i argantrær for å spise argannøttene er særegent for Marokko, hjemlandet til Benyoubs far. Benyoubs føtter står godt plantet ved stammen til treet. Det er her han, i hvert fall delvis, har røttene sine fra.

Igjen leverer Benyoub dype budskap, men denne gangen til en avslappende og lett sommer-beat.

Videoen ble også publisert på Benyoubs Instagram-profil 23. mai, tre dager før han slapp musikken. I bakgrunnen hører vi den dype og rene stemmen til Mercedes Sosa synge klassikeren «Gracias a la vida» som betyr «Takket være livet» på spansk.

Sosas stemme setter også lyd på en annen video han publiserte to dager tidligere. I denne besøker han sin marokkanske bestemor, som serverer mat til han og vennene. Benyoub kysser henne på panna.

Argantre, røtter og bestemor. Er det spesielt hans marokkanske familie, takken er rettet mot? Utrop spør Benyoub.

— EP-en viser en takknemlighet overfor livet generelt. Da spesielt mitt liv, skriver Benyoub i en e-post til Utrop og understreker at «Ma vie» betyr «mitt liv» på fransk .

I Casablanca, i Marokko, hvor Benyoubs far er fra, snakker mange fransk, i tillegg til marokkansk-arabisk darya, og berbisk.

— Jeg er takknemlig for både couscous og pinnekjøtt, understreker artisten, som har en norsk mor.

Til moren har han viet mye kjærlighet og respekt i sine tidligere låter, blant annet «Snakker om» og «Mamma sa». Til Dagsavisen har han sagt at det var da han omfavnet både sitt norske og marokkanske opphav at han virkelig lyktes med musikken.

En rolig bølge langs Marokkos vestkyst

Som de andre låtene i denne EP-en, har «Ma vie» en rolig, og behagelig flyt. Spesielt de tre første låtene gir følelsen av å slappe av en varm sommerdag under en parasoll på en strand, kanskje i Marokko.

Men denne rolige bølgen man flyter på, er ikke det eneste som gir smaken av saltvann. Bak takknemligheten og optimismen, lurer en trist undertone som kan kalle frem en tåre eller to hos en lett rørt lytter.

Med en sår og lengtende stemme rapper og synger Benyoub om en som ikke lenger er en del av hans liv. Om han faktisk omtaler en kjærlighetssorg, er ikke klart, men i neste låt «555», er det klart at Benyoub ikke trenger «love», men bare «Me, myself and I». Sammen med Marstein fra Undergrunn setter Benyoub på elegant vis seg selv i respekt uten å tråkke på en som tilsynelatende har vist seg å være litt for glad i penger.

Takknemligheten over livet, seirer over det triste. Benyoub fortsetter å «danse alene» i den tredje låta «God morgen».

— Det var på sin plass

Det var ikke bare hos sin marokkanske familie at Benyoub fant så mye styrke, optimisme, og takknemlighet. Han har også fått viktig anerkjennelse gjennom året som har gått.

Selv om mange nordmenn har hørt på den dyktige rapperen og låtskriveren Jonas Benyoub siden han slapp sin debutsingel «Youm Wara Youm». i 2017, var det først i 2022 at han ble kåret til Årets gjennombrudd av P3 Gull, og Årets stjerneskudd under «by:larm»..

— Jeg er på en plass i livet hvor jeg har mottatt priser og bekreftelser for musikken min. Det var på sin plass å slippe et miniprosjekt som tar for seg takknemlighet og varme. Budskapet er glede og det å sette pris på livet her og nå, sier Benyoub og drar frem en setning fra «God morgen»

— «God morgen jeg er glad, ingen grunn jeg bare føler meg bra- lever for i dag, jeg har lært… ikke vær deppa-deppa».