Assads veldedige tannklinikk ble rasert

FOLKETS TANNLEGE: Assad Parvaresh har drevet tannlegeklinikk i Baku i 23 år. Her ga han ga gratis behandling til de som ikke kunne betale.
Foto: Anna Aronsen Oftedal
Assad Parvaresh drev en tannklinikk hvor han ga gratis behandling til de som ikke hadde råd til å betale. Nå prøver et utbyggerfirma å presse ham ut.
106Shares

— 14 mai i 2021 arresterte aserbajdsjansk politi meg for ingenting. De tok meg til politihuset. Der måtte jeg vente i en time uten å få oppgitt noen grunn til at jeg var der, sier Parvaresh til Utrop.

Han er norsk med Aserbajdsjansk bakgrunn. I hovedstaden Baku drev han en tannklinikk som ga gratis behandling til de som ikke kunne betale.

Det var i sin egen tannklinikken, Dental House, at han ble arrestert. Politiet førte ham vekk på voldelig vis og ga ham ikke mulighet til å låse døren til klinikken. Etter å ha sittet en time i politiarrest, lot de ham gå.

– Da jeg kom tilbake til klinikken ser jeg at den her helt vandalisert.

Slik så klinikken ut etter å ha blitt vandalisert.
Foto : Privat

Utbyggere som ønsker ham vekk

Han mistenker at utbyggerfirmaet Plot16 betalte politiet for å føre ham vekk, og at de sto bak vandaliseringen.

De planlegger nemlig å bygge et leilighetskompleks der hvor tannklinikken hans er.

– De mente at jeg må flytte ut fordi de skal bygge der, men jeg vil ikke gi opp klinikken min, sier han og viser frem dokumenter som bekrefter at han eier bygget.

Selve grunnen er det en venn av ham som eier, da han er iransk og norsk statsborger, ikke aserbajdsjansk.

Den aserbajdsjanske avisa Qafqaz info omtalte saken i forrige uke.

Ga gratis behandling til fattige

Parvaresh er knust. Han etablerte tannlegeklinikken i 1998 og har lagt mye omtanke bak virksomheten. For et par år siden pusset han opp klinikken og lagde blant annet en koselig plantehage bak bygget.

Slik så bakgården til Dental House ut etter å ha blitt vandalisert.
Foto : Privat

Det var ikke for å tiltrekke seg kunder at han gjorde det hyggelig. Han ønsket å spre glede til alle kundene sine, spesielt til de som ikke har mulighet til å betale.

– Etter å ha jobbet et par år, så jeg at det var mange fattige mennesker som ikke hadde penger til å betale. Og alle kom for å trekke tenner pga. tannverk. Det var ingen som kom på grunn av forebyggende behandling.

Parvaresh utenfor tannklinikken Dental House
Foto : Privat

Ifølge Parvaresh var det billig å trekke tenner, men flere pasienter hadde likevel ikke råd.

– Derfor startet jeg å trekke tenner gratis på lørdager. På mandag ga jeg gratis tannpleie.

Han informerte pasientene om tannhygiene og tannhelse, slik at de ikke måtte trekke så mange tenner.

HJEMMEKOSELIG: Slik så klinikken til Parvaresh ut før den ble rasert.
Foto : Privat

Dro til barnehjem for å gi behandling

I 2006 dro Parvaresh til et nærliggende barnehjem i Baku for å informere om tannhelse. Det som møtte ham, sjokkerte ham.

– Det jeg så var helt vanvittig. Så da begynte vi å dra til barnehjemmet i helgene å gi gratis tannpleie der.

Dette fotoalbumet viser barna Parvaresh har hjulpet på klinikken.
Foto : Privat

Deretter ga han også gratis tannpleie til kvinner som opplever tannproblemer som en følge av graviditet, og eldre på sykehjem. Han beskriver at de eldre også var hardt rammet av fattigdom:

– Da jeg skulle behandle tennene til de eldre la jeg merke til at alle hadde på seg samme genser. Etter hvert forstod jeg at det var kun en av dem som hadde en fin genser, så da han var ferdig, ga han den til neste i køen, og så neste.

Flere norske tannleger bidro med frivillig arbeid på klinikken.

– Det var både lærerikt og spennende å jobbe med de ulike prosjektene på Dental House, skriver tannlege Kjellaug Kvalsvik i en SMS til Utrop

Hun bidro med frivillig tannlegearbeid og forteller at klinikken også var praksisplass for tannlegestudenter.

– Det er beklagelig at verken klinikken eller den veldedige delen, Hækimlær, ikke er i drift.

Har vært på Norges brytelandslag

Parvaresh startet å arbeide med tenner allerede på 80-tallet da han assisterte onkelens tannlegevirksomhet i Tabliz i Iran.

På denne tiden var det også krig mellom Iran og Irak, så Parvaresh flyktet til Norge. Her gjorde han karriere med brytelandslaget.

I 1991 da det endelig ble fred mellom nabolandene, dro han til Aserbajdsjan for å studere til å bli tannlege. Da han ble ferdig utdannet, åpnet han klinikken i Baku.

I løpet av de 23 årene han drev klinikken har han fått hjelp av den norske ambassaden i Baku. Nå er ambassaden flyttet til Tyrkias hovedstad, Ankara og har ikke mulighet til å hjelpe Parvaresh i den vanskelige situasjonen.

Han spurte Plot 16 om å få beholde kontorplassen i første etasje selv om de bygger ut leiligheter på toppen.

—  De fortalte at jeg kunne få en leilighet å bo i tredje etasje og oppover. Men det er verken mulig, eller lovlig, å drive en tannklinikk i tredje etasje i en boligblokk.

Parvaresh blir intervjuet av en aserbajdsjansk TV-kanal etter at klinikken ble rasert. Han forteller at de aldri publiserte innslaget.
Foto : Privat

Mistenker korrupsjon

— Da jeg anmeldte saken i Aserbajdsjan fortalte aktoratet meg at de har masse drapssaker som ikke er løst.

Parvaresh oppfattet dette som en trussel og mistenker at Plot16 har betalt aktoratet for å ta i bruk ulovlige metoder i rettsprosessen.

I frykt for å få en annens forbrytelse plantet på seg, dro han fra Aserbajdsjan tilbake til Norge. Her fikk han jobb som rådgiver på en tannlegeklinikk i Harstad.

Nå venter han på å få autorisasjon slik at han kan å jobbe som tannlege i Norge.

Men aller helst ønsker han å gjenoppbygge og fortsette tannklinikken i Aserbajdsjan, og håper at norske myndigheter kan hjelpe ham med dette. Tidligere har han sendt en forespørsel til Utenriksdepartementet.

Utrop har kontaktet Justisdepartementet i Aserbajdsjan, Bakus politietat, og konstruksjonsfirmaet Plot16, men har ikke lyktes med å få svar fra disse.