Hkeem: ydmyk, men ambisiøs

Det er oppveksten på Stovner som har fått Hkeem (20) dit han er i dag med storsuksess med låten "Fy faen" og flere låter låter i ermet
Foto: Stephen G. Simmersholm
I 2015 hadde han ikke tenkt tanken på å bli musiker. I dag, mindre enn to år etter, er Hkeem klar for å innta by:Larm med nye sanger etter å ha sluppet suksesslåten "Fy faen" i april i fjor. 

Abdullhakim Hassane (20), bedre kjent som Hkeem, har etter mye om og men kommet seg på plass i andre etasje på Kulturhuset i Oslo. Ved siden av seg har han prøvd å få den ene krykken sin til å stå. Skaden skjedde da ha ville kappløpe med venner for ikke å måtte sitte i midten i bilen. Men Hkeem klarer å tråkke over, og da var slaget tapt. Han ble den såkalte «dritten i midten». 

Det er kanskje ikke en midtplassering man vanligvis forbinder med Hkeem. Normalt er han heller mer på høyden. Det har han i hvert fall vært siden april i fjor. Det var da låten «Fy faen»  ble lansert. En hit som fortsatt får nordmenn til å slå seg helt løs.

– Jeg er veldig lei av den sangen nå… Men jeg setter pris på at folk fortsatt synger til den på fest.

Vi fra Stovner er ambisiøse. Det må man være for å komme seg noen vei.

Ja, sangen ser ikke ut til å miste hypen. Før låta ble spilt i TV-serien Skam, lå den på 38. plass på VG-lista. Serien fikk sangen til å klatre oppover. Men før jul, et halvt år etter siste episode av Skam ble sendt, viste «Fy faen» seg fortsatt å være populær. Da lå den på 13. plass på «Norway Top 50» på Spotify.

Tok av
Hadde noen sagt til Hkeem at det var musikk han skulle drive med for tre år siden, hadde han begynt å le. For starten på karrieren var spontan. Da Hkeem gikk siste året på videregående, kastet flere lokale artister seg på en remix-bølge i Oslo. Og originalen? Den hadde Hkeems store fan Stormzy; en engelsk hip hop- og grime-artist.

– Litt på kødd skrev jeg en tekst og sendte den til kompisen min. Tilbakemeldingen hans var: «Du er jo syk. Hva er det som skjer her? Du må jo vise talentet ditt!» Jeg viste teksten til noen andre kompiser, og de reagerte på samme måte.

Dermed fikk Hkeem med seg en kompis som drev med video. De to gikk opp på taket på Kuben, der han gikk sitt siste år på videregående. Etter at de hadde filmet låta, la de det ut på Facebook.

– Egentlig skulle dette være første og siste gang jeg gjorde noe musikalsk, men så tok det helt av!

En måned senere fikk Hkeem en trang til å skrive, og en dag senere slapp han enda en låt. Også den fikk masse oppmerksomhet. Kort tid etter meldte han seg på Ung Kultur Møtes (UKM). Han gikk videre til Trondheimsfestivalen med sin første singel «Svartings synspunkt». 

Ambisiøs
Det har vært en kjapp reise for 20-åringen. Og ifølge ham selv er det oppveksten på Stovner som har ført ham dit han er i dag.

– På Stovner har ikke alle den beste økonomien. Da vil man gjerne utnytte de mulighetene man får. Og det var det jeg gjorde, forteller Hkeem, som mener Stovner har fått han til å sette høye mål for seg selv. Mål som for andre kan virke urealistiske.

– For meg er de ikke urealistiske. Vi fra Stovner er ambisiøse. Det må man være for å komme seg noen vei.

Ambisjonene har Hkeem overført til tekstene sine. Selv om låtene har endret seg en del fra «Svartings synspunkt» til «Fy faen», er budskapet det samme: «Ha troen på deg selv, og ikke hør så mye på hva alle andre sier».

Dette har nok vokst fram hos Hkeem jo eldre han har blitt. For på ungdomsskolen hadde han ikke helt troen på seg selv. Hkeem hadde vanskeligheter med å finne sin plass. Det alle andre var interessert i, opptok ikke han.

– Er du ikke flink til noe spesielt på ungdomsskolen, kan det føles som om du er et null. I 10. klasse begynte tilværelsen å endre seg. Hkeem fikk interesse for basketball, og han turte å svare folk som snakket stygt til ham. Men det var først på videregående han virkelig fant ut av hvem han var.

– Jeg fant mennesker som var som meg, som var like høylytte som meg, som snakket som meg og som hadde de samme målene som meg.

– Følte meg ikke klar
Hkeem skulle likevel gå et år på Persbråten og et år på Stovner før han fattet interesse for musikk. Han gikk i tredje klasse på Kuben videregående og begynte å henge med rapperen og låtskriveren Temur Baig, bedre kjent som Temur. Han hjalp Hkeem med å mikse musikk, og et år senere var «Fy faen» ute.

Kort tid før låta med den karakteristiske dansen ble lansert, fikk Hkeem platekontrakt med Universal Music. Han ble kontaktet av dem etter å ha lagt ut låta «Sakte, men sikkert». De likte sangen og ba Hkeem om å sende noen demoer.

– Jeg brukte fem måneder på å sende dem en demo. Jeg følte meg ikke klar. Men i etterkant har jeg tenkt at det er dumt å føle på det. Hvis du skal bruke hele livet ditt på å bli klar for noe, tror jeg aldri du vil komme til å føle deg klar, og du vil aldri bli helt fornøyd.

Etter at Hkeem hadde brukt fem måneder på å sende inn en demo, gikk det til gjengjeld bare et par uker før han ble invitert på et møte med plateselskapet. Tre uker senere fikk han kontrakt og egen manager.

Ydmyk
Selv om Hkeem har flyttet til Hasle, er hjertet hans fortsatt på Stovner. I tillegg har han en fot i Niger og en i Ghana.

– Det at jeg har en blandet bakgrunn, gjør meg unik. Rasisme har jeg selvfølgelig opplevd. Den skjulte rasismen, som mennesker ikke vet at de driver med. Likevel har jeg alltid følt meg akseptert i samfunnet.

Aksept har han også fått fra sin alenemor. Ja, hun var skeptisk i starten, men nå har hun forstått at det er musikk Hkeem ønsker å drive med.

– Jeg har flere bekjente med minoritetsbakgrunn som ikke får så mye støtte fra foreldrene sine. Uten støtte blir man ikke motivert, og da vil man mest sannsynlig ikke nå målene sine. Jeg har fått den støtten. Jeg må bare bevise at jeg kan først.

Hkeem ønsker å overføre stå-på-viljen sin til sine søsken. Han vil være et forbilde og motivere dem til å nå sine mål. Inspirere.

Sistnevnte er også på lista hans over nyttårsforsetter for 2018. Dessuten vil han fortsette å bygge fanbase, fylle konserter og ikke slutte å være ydmyk.

Slæng
I starten av mars er det duket for årets by:Larm og Hkeem står på programmet med noen nye låter i ermet. Det er også flere andre norske rap-gutter som skal opptre på festivalen. Blant annet Ivan Ave og EMIR. Hvordan skal man egentlig klare seg innenfor en sjanger der flere norske gutter og menn har briljert de siste årene?

– Du må gjøre ting annerledes. Du kan ikke rappe som Arif, og du kan ikke synge som Unge Ferrari. Du må gjøre din egen greie.

– Hva er det som er så spesielt med «Fy faen», da?

– Den hyppige bruken av slang. Mange av tekstene mine har utviklet seg ut fra et eget «Stovner-språk».

– Hva med dansen? Er ikke den også ganske spesiell?

– Jo, vi måtte ha en «Fy faen»-dans. Da vi var i studio spurte jeg en kompis om han kunne fikse en dans. På bare noen sekunder hadde vi en egen «Fy-faen»-dans.

I flere intervjuer har 20-åringen sagt at han ikke har en plan B. Til Utrop innrømmer han derimot at han kanskje hadde studert reklame- og markedskommunikasjon hvis musikken ikke gikk veien.

– Men jeg hadde ikke satset på det. Jeg hadde nok blitt skuespiller.