Født med dansesko på bena

JAzzy Ruiz har lang erfaring innenfor dans, men lidenskapen ligger i den latinske stilen. Han driver å Salsakompaniet i Oslo, og har representert Norge i en rekke internasjonale mesterskap
Foto: Koubang M Enyam
– Det var ikke planen å bli i Norge, men jeg fikk jobb her og startet min egen danseskole. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Jazzy Ruiz er i dag en av Norges fremste latin-dansere. Født inn i en kunstnerisk familie, ble han introdusert til dansen som femåring. Som liten var han sjenert og var ikke glad i å danse, men i dag lever han av dansen. Han har vunnet flere mesterskap i salsa, og deltatt på utallige internasjonale dansefestivaler. 

– Familien min har dedikert en stor del av livet til formidlingen av kunst på alle mulige måter, sier han.  
En familie med dansere
Dansegleden ligger i genene, og hans mor startet et danseakademi i Guatemala på 80-tallet, der Ruiz begynte med ballett som liten gutt. Han var ikke alltid like begeistret for dansingen, men nå han angrer ikke på at han fortsatte å danse.

– Jeg likte ikke å danse og var veldig sky og tilbaketrukket, men mamma oppfordret meg til å danse. Jeg begynte med ballett da jeg var fem, og danset også moderne og jazz, mimrer han.

Faren min hadde en danseskole i Berlin, så jeg dro og besøkte ham.

Ruiz har danset flere stiler, men nå underviser han hovedsakelig i latinske danser. Han fortsatte utdannelsen innenfor en rekke dansestiler, og har dekket et stort spekter innenfor dansens verden. Klassisk ballett, moderne dans, jazzballett, sportsdans, flamenco, stepping, hip-hop, house og breakdans. Innenfor pardans har han erfaring fra New York-salsa/mambostil, LA-salsa, kubansk salsa og cha-cha-cha. I løpet av tiden på morens akademi fikk han erfaring innenfor kabaret- og musikalsjangeren, samt skuespill og sang.

Utdannelse i ryggen
Selv om Ruiz trives som danser og instruktør, så han viktigheten av å ta seg en utdannelse. I tillegg til den kunstrettede utdannelsen tok han en bachelor i markedsføring. Etter det reiste han til Europa for det han trodde skulle bli et besøk til sin far i Berlin, men som endte opp med å bli starten på en karriere som danser på internasjonalt nivå. Han kom til Norge som 19-åring, og startet med linjestil-salsa på profesjonelt nivå i Norge. 

– Faren min hadde en danseskole i Berlin, så jeg dro og besøkte ham. Så fikk jeg tilbud om å komme til Norge, så jeg tenkte at jeg skulle gi det tre måneder, også reiser jeg tilbake til Latin-Amerika. 

Det gikk ikke helt som han forestilte seg, og han ble boende da han fikk tilbud om jobb etter kort tid i Norge. Han fikk også mulighet til å ta en utdannelse på Den Norske Balletthøgskolen i Norge. 

– Jeg ble igjen her, fikk jobb, starta min egen salsaskole, og nå representerer jeg Norge på forskjellige internasjonale eventer

Han har en lang erfaring fra skolebenken, med en bachelorgrad i pedagogikk og dans fra Den Norske Dansehøyskole. Nå jobber han med en grad innenfor markedsføring på BI i Oslo. Grunnutdannelsen i scenekunst er fra Los Nazarenos og Ritmo Latino kunstakademi i Guatemala.

Jazzy salsadans
Han har nå danset internasjonalt i 14 år, og har studert ballett på Nasjonalballetten på Cuba. Det var kubansk salsa han ønsket å undervise da han kom til Norge, men han så at det fantes mange danseskoler som underviste i den populære dansestilen. 

– Hvorfor skulle jeg undervise det samme som alle andre gjør? Jeg begynte å undervise LA-salsa istedet. Jeg begynte å kombinere mambo, salsa, og alt jeg kunne innenfor latin-dans med jazzdans. Folk begynte å kalle meg Jazzy etter dansestilen min, som var en “jazzy” måte å danse salsa på, forteller Jazzy Ruiz. 

Han er veldig glad i menneskekontakt, og liker å hjelpe andre. Det gjør han gjennom dansen, men han tror at han ville blitt lege hvis han ikke satset på dansen. 

– I familien min er det mange som jobber i legeyrket, mamma studerte psykologi selv om hun ble danser, så det var en stund jeg lurte på om jeg skulle bli lege. Det sto mellom kunsten og medisinen. 

– Når jeg slutter å danse, tenker jeg å jobbe for en humanitær organisasjon. Det har alltid vært i bakhodet.